Energetické firmy musejí na miliardovou provozní podporu dál čekat. Možná i rok

Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák už vypsání podpory nečeká ani do konce příštího roku.

Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák už vypsání podpory nečeká ani do konce příštího roku. Zdroj: Senvion

Provozní podpora, která měla miliardami korun urychlit další rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku, v lednu opět neodstartuje.
Podpora se má týkat nově také výroben biometanu.
Hráčům z trhu, kteří čekají na novou podporu, komplikuje pokračující nejistota plány.
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?
5
Fotogalerie

Dalšímu rozvoji obnovitelných zdrojů v Česku má pomoci provozní podpora v řádu miliard korun, ale je zřejmé, že ani v lednu neodstartuje. Končící vláda Andreje Babiše (ANO) sice stihla schválit nezbytnou novelu zákona o podporovaných zdrojích, vypsání příslušných vyhlášek už ale nechá na nové vládě. Ta nemá šanci dokončit legislativní proces do konce roku.

Na novou vládu, která se ujme exekutivy nejdříve v polovině prosince, čeká další nepříjemnost. Vzhledem k tomu, že nestihne podporu notifikovat u Evropské komise do konce roku, bude muset schvalovací začít znovu a s novými pravidly.

„Jde o velmi komplikovanou situaci,“ připouští mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová. Rezort totiž déle než dva roky vedl s EK řízení o posouzení slučitelnosti plánovaných podpor.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

„Toto vyjednávání se vedlo podle aktuálně platných pokynů v dané oblasti. Teprve před měsícem jsme se dozvěděli, že by se podpora měla posuzovat už podle nových pokynů,“ nastiňuje situaci Filipová s tím, že nová unijní pravidla ještě stále nejsou známá, a rezort se proto snaží vyjednat v Bruselu výjimku.

Hráčům z trhu, kteří čekají na novou podporu, komplikuje pokračující nejistota plány. „Vypsání nových garantovaných podpor lze již těžko očekávat od 1. ledna 2022, jak s tím počítá zákon o podporovaných zdrojích energie. Pro teplárny to znamená další nejistotu a hrozí, že modernizační projekty budou muset odsunout a zároveň platit drahé emisní povolenky,“ míní ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Zástupci obnovitelných zdrojů jsou ještě skeptičtější. Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák vypsání prvních aukcí pro obnovitelné zdroje už v příštím roce ani neočekává. „Předpokládáme, že nová vláda může systém garantované podpory začít využívat od roku 2023,“ říká. To by znamenalo dvouleté zpoždění oproti původnímu plánu.

Obor se ale podle Sedláka může utěšovat alespoň tím, že se daří naplňovat potenciál Modernizačního fondu. „Systém vypadá jako funkční. Když se to příští rok potvrdí, mohl by Modernizační fond tuto roční mezeru provozní podpory částečně vykrýt,“ doplnil.

Hlavní novinkou, kterou novela přináší, jsou aukce, v nichž budou nové energetické projekty soutěžit o garantovanou podporu. Systém, který postupně začíná zavádět většina evropských zemí, má do podpory vnést prvky konkurence, a tak minimalizovat vynaložené veřejné finance.

Kdo v soutěži nabídne v porovnání s ostatními vysokou výkupní cenu, neuspěje. Kromě obnovitelných zdrojů se aukcí budou moci zúčastnit také teplárny s elektrickým výkonem nad jeden megawatt.  

V současnosti stát vydává na podporované zdroje energie 27 miliard korun ročně. Provozní podpora ale míří jen k už dříve instalovaným obnovitelným zdrojům. Nově budou mít garantovanou provozní podporu opět i nové elektrárny, kvůli čemuž stát za dotované zdroje zaplatí o jednotky miliard korun ročně víc.