Temu parazituje na českých značkách, důchodový systém vykázal obří schodek, Partners Banka startuje

Čínské Temu dělá vlny, je top klientem Zásilkovny. České e-shopy znervóznily

Čínské Temu dělá vlny, je top klientem Zásilkovny. České e-shopy znervóznily Zdroj: Grafika e15

  • Důchodový systém vykázal obří schodek. Stát se musí kvůli penzím zadlužovat i nadále
  • Čínské Temu parazituje na českých značkách, cílí na ně reklamu
  • Do šesti let milion klientů. Partners Banka startuje se zpožděním, půjčovat začne už v létě

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Důchodový systém vykázal obří schodek. Stát se musí kvůli penzím zadlužovat i nadále

Úsporná opatření vlády v důchodovém systému, ať už prosazená, nebo teprve chystaná, nezajistí ani do budoucna dostatek peněz na výplatu penzí. Naposledy stát vybral na sociálním pojištění více prostředků, než vydal na důchody, v roce 2019. Od té doby zadlužení roste. V rekordním schodku ve výši téměř 73 miliard korun skončil takzvaný penzijní účet v loňském roce, plyne z údajů ministerstva financí. Důvodem bylo především trojí mimořádné zvýšení příjmů seniorů v letech 2022 a 2023, které je trvalé. I opoziční hnutí ANO přiznává, že změny jsou nutné, byť se na opatřeních s koaličním kabinetem stále neshoduje.

Čínské Temu parazituje na českých značkách, cílí na ně reklamu

Výrobky čínského internetového tržiště Temu v posledních měsících zavalily český online prostor. Nyní se ukazuje, že úspěchu u tuzemských zákazníků dosahuje čínský obchodník také cílením reklamy přes české značky a obchody. Jeho přístup je ale problematický nejen z právního hlediska. Zboží, které se nakonec zákazníkovi nabízí, je jiné značky a namísto povědomého domácího e-shopu se nakupující ocitá opět v síti Temu.

Nejnovější tanky Leopard i letouny C-390 dorazí už brzy. Smlouvy chce mít vláda ještě letos

Česká armáda udělá další mílové kroky k přechodu na moderní západní systémy. Po desetiletích provozu ruských tanků se začne přeškolovat na momentálně nejvyspělejší německé obrněnce Leopard 2A8. Vojsko zároveň více než trojnásobně zvýší počet této klíčové pozemní bojové techniky pro vznikající těžkou mechanizovanou brigádu. Téměř osm desítek nejnovějších leopardů doplní třicítka strojů o něco starší verze 2A4. Dalším velkým projektem bude letos nákup dvou velkokapacitních brazilských transportních letounů C-390 Millennium, na jejichž výrobě se dlouhodobě podílí Aero Vodochody.

Video placeholde
Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Proč chce mít v bance 100 tun zlata a jak moc levné budou ještě hypotéky • hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica

Jaroslav Bukovský: Jak poskládat portfolio za tisícovku, aby vydělalo tisíc procent?

Svět investic může být pochopitelně děsivý. Primárně ale záleží jen na tom, jakou část svých úspor tomuto světu svěříte. Pokud „vsadíte“ pár korun, budou vaše investice zcela beze stresu a zachováte si naprosto chladnou hlavu. Přesně takové má totiž psychologické východisko burziána být a jedině tak si můžete v klidu osvojit elementární zásady investorské „hygieny“. Představte si, že si právě dneska odpustíte nákup jednoho páru zlevněných bot, které nepotřebujete. Jen vám padly do oka, protože jste si chtěli udělat takovou tu jednu z mnoha malých radostí. Tu tisícikorunu si s vaším dovolením půjčíme a uděláme s ní něco mnohem zajímavějšího. Namícháme z ní takové akciové portfolio, které vám zabezpečí roztomilou dávku adrenalinu hned na spoustu dalších večerů a jako bonus vám může dát dokonce i vydělat. A když to nevyjde, manželka či manžel vás neopustí.

Francouzi v Praze: technologie jednoho reaktoru vyjde zhruba na 250 miliard. Přínos je dvojnásobný

Francouzský uchazeč o výstavbu nových českých jaderných bloků EDF v Praze poprvé zveřejnil reálný odhad ceny nových jaderných reaktorů. Při příležitosti úterního Česko-francouzského jaderného fóra společnost přednesla studii Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), které hodnotu jednoho bloku stanovila na 250 miliard korun. Jde o takzvanou overnight cenu, tedy investiční náklad za samotnou technologii, pokud by byla postavena přes noc. Velkou část celkových nákladů budou ale tvořit náklady na financování, tedy úroky z půjček.

Fico se od padlého Mečiara ani od technologa moci Orbána nic nenaučil

Přerušení společných zasedání české a slovenské vlády, které ve středu oznámil premiér Petr Fiala, muselo slovenského předsedu vlády překvapit. I podle jeho reakce je zřejmé, že od nejbližších spojenců takový krok nečekal. Není se ale čemu divit, současný šéf slovenského kabinetu se zřejmě nepoučil ani z pádu Vladimíra Mečiara, ani z vyděračského stylu politiky Viktora Orbána a přehnal vyhrocenost své rétoriky. 

Do šesti let milion klientů. Partners Banka startuje se zpožděním, půjčovat začne už v létě

Z koláče tuzemského bankovního byznysu začíná ode dneška ukrajovat nový hráč. Partners Banka, za kterou stojí stejnojmenná finančně-poradenská firma Petra Borkovce a pestrá plejáda významných tuzemských byznysmenů a investorů, začíná po pilotním provozu fungovat naostro. Podle původních plánů tu přitom už druhým rokem měla být. Ještě v závěru prvního pandemického roku 2020 totiž Partners počítali se dnem D už během druhého pololetí 2022, start byznysu ale nabral nemalé zpoždění. Podle expertů tak mohla banka o kousek minout ideální okamžik pro vstup na trh.