Nejnovější tanky Leopard i letouny C-390 dorazí už brzy. Smlouvy chce mít vláda ještě letos

Tank Leopard ve verzi 2A7+ na výstavě Eurostatori. Tyto obrněnce už nakupuje například Maďarsko.

Tank Leopard ve verzi 2A7+ na výstavě Eurostatori. Tyto obrněnce už nakupuje například Maďarsko. Zdroj: Wikimedia Commons

Tank Leopard v nejnovějším provedení 2A8 se má vyrovnat americkým obrněmcům Abrams.
Ministerstvo obrany usiluje o navýšení podílu Aera Vodochody na výrobě letounů C-390.
3
Fotogalerie

Česká armáda udělá další mílové kroky k přechodu na moderní západní systémy. Po desetiletích provozu ruských tanků se začne přeškolovat na momentálně nejvyspělejší německé obrněnce Leopard 2A8. Vojsko zároveň více než trojnásobně zvýší počet této klíčové pozemní bojové techniky pro vznikající těžkou mechanizovanou brigádu. Téměř osm desítek nejnovějších leopardů doplní třicítka strojů o něco starší verze 2A4. Dalším velkým projektem bude letos nákup dvou velkokapacitních brazilských transportních letounů C-390 Millennium, na jejichž výrobě se dlouhodobě podílí Aero Vodochody.  

Aby byla investice do německých tanků co nejvýhodnější, objednají si je spolu s Českem další země. Ideálně by jich mohlo být až šest. Kromě Německa, jehož zájem je jistý, se hovoří o Itálii, Lotyšsku nebo o Slovensku. Přesná cena za leopardy pro českou armádu zatím není na stole, ministerstvo obrany počítá řádově s desítkami miliard korun. Obrněnce v provedení 2A8 ale rozhodně nemají stát víc, než za kolik je od německého zbrojního koncernu Krauss-Maffei Wegmann (KMW) získá bundeswehr.      

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!