ODS a ANO: překvapuje nás, že v pražské radě není Čižinský ani Pospíšil

Aleksandra Udženija

Aleksandra Udženija Zdroj: ctk

Pražskou ODS a ANO překvapilo, že lídři Prahy Sobě (PS) Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) Jiří Pospíšil nebudou radními v magistrátní koalici s Piráty. Volbu lídra Pirátů Zdeňka Hřiba jako kandidáta na primátora považují za logickou. ČTK to sdělil bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS), místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a poslanec a předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher. Ve volbách vítězná ODS i ANO, které skončilo páté, budou v opozici. Nová koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

„Překvapilo mě, že dva lídři ze tří koaličních stran nejsou vůbec v radě a Hana Marvanová (STAN), která získala nejvíc hlasů, nebude náměstkyní primátora, ale radní. Co tím chce koalice dát najevo? Tomu nerozumím," řekl poslanec a předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher.

Svoboda uvedl, že volba Hřiba kandidátem na primátora je logická. „Ani jeden z lídrů nové koalice nemá s vedením města zkušenosti, proto je logické, že volba padla na Zdeňka Hřiba, jehož strana je ze stávajícího trojlístku nejsilnější. Mě ale mnohem více zajímají programové priority budoucího vedení města. Ty jsme se bohužel, kvůli neustálým tahanicím o primátorský řetěz zatím od nikoho nedozvěděli," sdělil.

Za zbabělství označila rozhodnutí, že Čižinský ani Pospíšil nebudou v městské radě, Alexandra Udženija. „Před volbami se zaklínali prospěchem Prahy a Pražanů. Když ale ztratili šanci na primátorský řetěz, převážil nad prospěchem města jejich osobní zájem. Takové chování lídrů považuji za zbabělost a zříkání se odpovědnosti," uvedla.

Pospíšil s Čižinským budou předsedy zastupitelských klubů svých uskupení. „Předsedové klubu mají silnou pozici při vyjednávání nebo mohou svolat koaliční vyjednávání. To, že bychom utíkali z pražské radnice, to není pravda," řekl ve čtvrtek po koaličním jednání Pospíšil.

ODS i ANO podle svých vyjádření počítají s tím, že budou v opozici. „Jsme na ni připraveni. Mrzí mě ale, že PS ani Spojené síly s námi ani jednou nejednali, to mě zklamalo. Piráti s námi jednali alespoň jednou, kde jsme si řekli naše mantinely, to bylo gentlemanské," řekl Nacher.

„Novému vedení města budeme tvrdou a pracovitou opozicí. Naším jediným cílem bude prosazovat program, díky kterému jsme v Praze vyhráli volby," sdělila Udženija.

Zástupci koalice ve čtvrtek řekli, že post předsedy magistrátního kontrolního výboru nabídne ODS. Zda nějaký post předsedy výboru obsadí zástupce ANO, není jasné. “Kromě kontrolního výboru předpokládám, že si všechny posty předsedů obsadí koalice," řekl Nacher.

Piráti budou mít v 11členné radě kromě primátora ještě dva radní. PS a Spojené síly budou mít každá po dvou náměstcích primátora a dvou radních.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem necelých 18 procent hlasů, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako další Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO s 12 zastupiteli.