Pospíšil: Úspěch v Praze? Zisk aspoň patnácti procent

Volby 2018, TOP 09: Do volebního štábu dorazil europoslanec a kandidát na pražského primátora Jiří Pospíšil

Volby 2018, TOP 09: Do volebního štábu dorazil europoslanec a kandidát na pražského primátora Jiří Pospíšil Zdroj: Karel Kopáč

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že by za úspěch v komunálních volbách v Praze považoval zisk patnácti a více procent. V případě senátních voleb by považoval za úspěch postup jakéhokoliv kandidáta podporovaného TOP 09 do druhého kola. Uvedl také, že do štábu nedorazí čestný předseda Karel Schwarzenberg. Ten se potýká se zápalem plic.

Pospíšil bude podle svých slov považovat 12procentní výsledek v Praze za solidní, výsledek nad 15 procent za úspěch. Stejně tak bude podle něj úspěchem, pokud do druhého kola postoupí některý ze senátních kandidátů podporovaných TOP 09. Strana je v těchto volbách v komfortní pozici, neobhajuje v horní parlamentní komoře žádný mandát.

Podle Pospíšila do volebního štábu pravděpodobně nedorazí Schwarzenberg. "Mluvil jsem s ním včera a říkal, že pokud to jen trochu půjde, tak dorazí. Dnes mi ale říkal, že s největší pravděpodobností nepřijde," řekl Pospíšil.

Vysoce ale ocenil Schwarzenbergovu účast v komunální kampani: "Málokdo z vedení TOP 09 udělal pro komunální kampaň strany tolik jako Karel Schwarzenberg."

Schwarzenberg před volbami řekl, že ty letošní zdaleka přesahují důležitost běžných komunálních voleb. "Tím, že došlo k soustředění moci u hnutí ANO a jednoho člověka premiéra (Andreje Babiše), se tyto volby jeví jako první zkouška, jestli občané s pozvolnou proměnou v autoritářský režim souhlasí," uvedl Schwarzenberg.

TOP 09 v Praze kandiduje společně se STAN a KDU-ČSL. Do případné koalice na magistrátu zástupci Spojených sil pro Prahu nechtějí jít s hnutím ANO.