Povolební vyjednávání mají první oběť: kladenský zastupitel Hašek ukončí členství v TOP 09

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Poldi Kladno
2
Fotogalerie

Kladenský zastupitel Petr Hašek z TOP 09 ukončí členství ve straně. Vedení strany je totiž proti jeho účasti v nové kladenské koalici zahrnující vedle ODS a ANO i SPD. "Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, který tato strana jde," uvedl Hašek.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil dnes na twitteru uvedl, že Hašek má vystoupit z koalice, nebo ze strany, jinak bude vyloučen. Hašek byl zvolen v uskupení Kladeňáci, které je složeno z kandidátů STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Koaliční smlouvu podepsaly strany v neděli. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 18 hlasů.

Hašek bude pokračovat v plnění volebního programu jako člen koalice Kladeňáci. Podle něj volební výsledek v Kladně nastolil obtížnou situaci, kdy zvítězilo hnutí Volba pro Kladno, které prosazuje opak priorit Kladeňáků.

"Striktně jedinou možností, jak splnit to, co jsme našim voličům slíbili, bylo vytvoření povolební koalice s ODS, ANO a SPD. Ačkoliv pro nás byla tato koalice dříve nepředstavitelná, společným jednáním jsme došli k zásadní programové shodě ve většině priorit," dodal Hašek.

Komunální volby v Kladně vyhrála Volba pro Kladno, získala 13 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila se sedmi mandáty ODS, která byla dosud v opozici. Koalice Kladeňáci bude mít pět zastupitelů. Čtvrté ANO má v Kladně čtyři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě KSČM. Šestá je SPD se dvěma mandáty.