Glosa Martina Čabana: Čtrnáct dnů bez servítků

Volební štáb Jiřího Drahoše.

Volební štáb Jiřího Drahoše. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Fakt, že se Miloš Zeman navzdory předešlým prohlášením zúčastní předvolebních debat před druhým kolem prezidentské volby, ukazuje, že se svým výsledkem není zcela spokojen. Výsledek pod 40 procent po intenzivní a drahé hybridní kampani, kterou prezident vedl, není úplně přesvědčivý a je patrné, že Zemanova sebejistota dostala ne snad tvrdý úder, ale přinejmenším nepříjemný políček.

Přestože první kolo Zeman vyhrál s velkým náskokem na Jiřího Drahoše, součet hlasů pro další tři „občanské“ kandidáty (Horáček, Hilšer, Fischer) ukazuje, že ve druhém kole půjde o hodně.

Kdyby za 14 dní dorazili důsledně všichni voliči těchto čtyř kandidátů a podpořili Drahoše, je velmi pravděpodobné, že se Zeman bude muset z Hradu stěhovat.

Jenže tohle kdyby je hodně velké kdyby. Ačkoli všichni tři kandidáti z třetího až pátého místa a také Mirek Topolánek Drahoše pro druhé kolo podpořili, není vůbec jisté, že pro všechny jejich voliče je Drahoš přijatelný. Aktivizace voličů pro druhé kolo bude muset být dobře promyšlená.

Vše o prezidentských volbách čtěte zde >>>

Druhé kolo už na každý pád nebude žádným soubojem idejí. Bude prostým referendem o působení Miloše Zemana na Pražském hradě. Podle toho bude vypadat i kampaň, ve které můžeme rovnou zapomenout na nějaké servítky.

Protože podle mnoha politologů Zeman fakticky vyčerpal v prvním kole svůj voličský potenciál, bude jeho primární snahou odradit voliče od Drahoše, případně je přimět, aby zůstali doma.

Vše o druhém kolem voleb najdete tady >>>

Nástrojů na špinavou kampaň má Zeman k ruce hodně v čele s neřízeným mluvčím hromadného ničení Jiřím Ovčáčkem a v pozadí s duem Mynář-Nejedlý, nad jejichž hradním byznysem se přehnal temný mrak. Nebude to hezkých 14 dnů.