Glosa Martina Čabana: Průzkum bojem

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, Zbyněk Pecák, Michal Protivanský, Dana Kolářová, Reuters

Jiří Ovčáček
2
Fotogalerie

Výsledek prvního kola prezidentské volby dostane hradní mluvčí Jiří Ovčáček 13. ledna k narozeninám. Jestli to bude dárek radostný, nemá v tuto chvíli cenu hádat. Jisté ovšem je, že servítky si Miloš Zeman na cestě za obhajobou brát nebude. Zvláště ne, pokud jde o nový úřad, který by měl hlídat peníze, jež protečou předvolební kampaní.

Zeman odmítá započítat krajská setkání s občany do nákladů na kampaň. Dohledový úřad se naopak domnívá, že by tak učinit měl. Připomeňme, že kandidáti mají na kampaň limit 40 milionů.

Všechny dosavadní Zemanovy krajské cesty, a že jich bylo, přišly zhruba na 15 milionů. Takže pár set tisíc za ty zbývající by se v nákladech na kampaň ztratilo.

Jenže hlava státu trvá na tom, že kampaň nevede a nepovede, tak jaképak náklady. Úřad pro dohled nad hospodařením stran si v nadcházejících sněmovních i prezidentských volbách musí teprve osahat své kompetence a ujasnit postupy. V případě klání o Pražský hrad to zjevně bude průzkum bojem. To zdaleka nemusí být na škodu.