Termín prezidentských voleb vyhlásím nejspíš v srpnu, řekl Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil. Zdroj: ČTK / Taneček David

Termín přímých prezidentských voleb vyhlásí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v létě, zřejmě během srpna. Vystrčil to sdělil serveru Seznam Zprávy. Současné hlavě státu Miloši Zemanovi skončí druhý pětiletý mandát začátkem března 2023, znovu už kandidovat nemůže. Očekává se, že voliči rozhodnou o jeho nástupci či nástupkyni začátkem příštího roku.

„Předpokládám, že termín voleb vyhlásím v létě. Spíše v srpnu,“ uvedl Vystrčil.

Volbu prezidenta vyhlašuje předseda Senátu tak, aby se případné druhé kolo volby prezidenta konalo nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícího prezidenta. Vyhlášením termínu voleb začíná běžet lhůta, ve které se kandidátům započítávají prostředky vynaložené na kampaň do zákonného limitu. Před prvním kolem mohou kandidáti podle zákona utratit maximálně 40 milionů korun.

Průvodce prezidentskými volbami

Video placeholde
Průvodce prezidentskými volbami • videohub

Zájem ucházet se o prezidentskou funkci už projevily asi dvě desítky lidí. Jako největší favorité zatím vycházejí z průzkumů expremiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kteří ale kandidaturu ještě oficiálně neoznámili. Svého kandidáta zatím nepředstavily strany vládní koalice. Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta už začal sbírat odborový předák Josef Středula či ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Ucházet se o nejvyšší ústavní funkci hodlá také lékař a někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně dvaceti poslanců, deseti senátorů, nebo 50 tisíc občanů, kandidátovi musí být v den hlasování nejméně 40 let.

Česko se změnou způsobu volby prezidenta v roce 2013 přiřadilo k zemím, které v nedávných letech také přešly z nepřímé k přímé volbě hlavy státu. Do té doby vybíraly prezidenta obě komory parlamentu na společné schůzi.

V přímé volbě je prezidentem zvolen kandidát, který obdržel nadpoloviční většinu platných hlasů oprávněných voličů. Pokud se tak nestane, koná se za 14 dnů druhé kolo volby, do něhož postupují dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola.