Glosa Pavla Otta: Sobotkův zoufalý, ale nutný boj

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se zdraví s ministry, poté co jmenoval 29. ledna 2014 na Pražském hradě členy nové vlády

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se zdraví s ministry, poté co jmenoval 29. ledna 2014 na Pražském hradě členy nové vlády Zdroj: čtk

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka rozehrál hru, o jejímž výsledku měli někteří už dopředu jasno. Jedni ho chválili, druzí zatracovali. Tah s demisí celé vlády vypadal nadějně. Jenže měl jednu dost podstatnou vadu. Na Pražském hradě není prezident, který ctí ústavní zvyklosti. Hlavou státu je Miloš Zeman, který se o těchto nepsaných pravidlech vyjadřuje opovržlivě. Ukázalo se to v roce 2013, kdy si sestavil vládu ze svých přátel.

Takže to zřejmě dopadne tak, jak předpovídali pesimisté. Sobotka si s ohlášenou demisí naběhl a nyní se ocitl v koutě. Přesněji řečeno na začátku týdne, kdy se očekávalo, že navrhne demisi nikoliv svoji a tím podle ústavních zvyklostí celé vlády, ale ministra financí Andreje Babiše.

Jak ovšem Zeman nedávno poťouchle připomněl, v koaliční smlouvě stojí, že s demisí ministra některé z vládních stran musí dotčená strana souhlasit. Představa, že Babiš jako šéf ANO bude pro a rezignuje, je samozřejmě z říše sci-fi. Ustoupil by Sobotkovi, což neudělá. A navíc by přiznal, že na machinacích s evropskými dotacemi a korunovými dluhopisy je minimálně něco podezřelého.

A jak je to vlastně s oněmi ústavními zvyklostmi? Stojí za to připomenout, že vedení Poslanecké sněmovny, kam patří Zemanovi v mnohém blízký předseda KSČM Vojtěch Filip, je chápe stejně jako Sobotka. Tedy že s premiérem, který navrhuje jmenovat a odvolávat ministry, padá celá vláda. Je to jako se strojvůdcem. Když není v lokomotivě, vlak buď stojí, nebo se řítí kamsi do neznáma.

Sobotka tahá za kratší konec provazu, protože neumí demagogicky lhát a tvářit se jako muzikant, kterého se pranice netýká. Tuto hru naopak mistrně ovládají Zeman s Babišem podporovaní nemalou částí veřejnosti, které byly vyčůranost a křiváctví vždy blízké. Přesto a právě proto je třeba fandit Sobotkovi. Jeho boj je zoufalý, ale nutný.

VIDEO: Sobotka oznamuje, že demisi nepodá:

Video placeholde

Premiér Sobotka ruší demisi • čtk, František Kára