Změna v čele ministerstva financí nic nezmění, dál ho povede Babiš, tvrdí Kalousek

Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.

Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně. Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek
Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny
Miroslav Kalousek obhájil 8. prosince v Praze post místopředsedy na celostátním sněmu TOP 09. Na snímku mu gratuluje předseda Karel Schwarzenberg.
6
Fotogalerie

Změna ministra financí nezajistí podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska objektivní prověření pochybností kolem podnikatelských aktivit odcházejícího šéfa resortu Andreje Babiše (ANO). Babiš podle něj bude dál ministerstvo řídit, i když ho ve funkci nahradí dosavadní předseda hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný (ANO).

"Nezmění se vůbec nic, Andrej Babiš dál bude řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské ulice, ale z Agrofertu. Pan premiér (Bohuslav Sobotka) dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry. Skutečnou změnu mohou přinést pouze volby," řek lKalousek.

Jmenováním Pilného podle něj skončí ústavní krize, protože prezident Miloš Zeman učiní rozhodnutí, jehož oddalování ji způsobovalo. Vládní krize ale podle něj "skončila tam, kde začala, nezmění se vůbec nic."

Zeman odvolá vicepremiéra a ministra financí z vlády odpoledne. Na pozici místopředsedy vlády Babiše nahradí příští týden ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO).

Odvolat Babiše z vlády navrhl Zemanovi premiér před téměř třemi týdny. Zdůvodnil to podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií.