Paroubek i Rath propadli. V senátních volbách získali jen jednotky procent

David Rath

David Rath Zdroj: Blesk / Jakub Poláček

Bývalí klíčoví představitelé ČSSD Jiří Paroubek a David Rath ve volbách do Senátu nezaujali. Exministr zdravotnictví a bývalý středočeský hejtman Rath po sečtení téměř 97 procent hlasů v obvodu Litoměřice získal jen pět procent lidí. Jistá je již i porážka Paroubka, který kandiduje v Ostravě-městě.  

Rath se pokoušel do Senátu dostat jako nezávislý kandidát za podpory strany Česká suverenita exposlankyně Jany Volfové. Té podle jejích vyjádření v médiích nevadilo, že Rath je nepravomocně odsouzený k více než osmi letům vězení za korupci. V případě úspěchu ve volbách by přitom Rath získal imunitu. V rozhovoru pro Blesk.cz dříve uvedl, že v případě zisku senátorského křesla by sám požádal o své vydání.

Postup do druhého kola senátních voleb si na Litoměřicku zajistili litoměřický starosta Ladislav Chlupáč (ODS) a lékař Ondřej Štěrba (ANO). O vstup do Senátu na Litoměřicku usiloval i další bývalý ministr Josef Dobeš. Ani on nenašel velkou podporu voličů.

Informace o senátních volbách zde >>>

O mnoho lépe voliči nepřijali ani kandidaturu expremiéra Jiřího Paroubka, který šel do voleb jako nezávislý. V obvodě Ostrava-město pro něj podle průběžných výsledků hlasovalo jen sedm procent voličů, sečteno je přitom již skoro devět desetin hlasů. Mandát zatím úspěšně obhajuje horolezec Leopold Sulovský (Ostravak), do druhého kola s ním pravděpodobně postoupí zakladatel sítě cukráren Ollies Ivo Gondek. Ve stejném volebním obvodě zcela propadla další známá postava české politiky, antiislamista Martin Konvička.

Rath se prosadil alespoň na komunální úrovni. Ve středočeské Hostivi u Prahy usedne v zastupitelstvu jako jediný zástupce sdružení Zdravá Hostivice.

Po volbách už padají hlavy. Rezignovat se chystá místopředseda ČSSD Foldyna