Na platy zaměstnanců státu padne o třináct miliard více. Suma přesáhne čtvrt bilionu

„Příliš velký objem peněz jde na platy státních zaměstnanců a také berou mnohem více než zaměstnanci v soukromé sféře. Tyto nůžky musíme přivřít,“ míní šéf poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura (v popředí).

„Příliš velký objem peněz jde na platy státních zaměstnanců a také berou mnohem více než zaměstnanci v soukromé sféře. Tyto nůžky musíme přivřít,“ míní šéf poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura (v popředí). Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má pro růst počtu zaměstnanců ve svém rezortu prosté zdůvodnění: „Děti do školské soustavy přibývají, musíme vytvořit nové třídy a do systému dostat nové učitele.“
Lídr SPD Tomio Okamura (vpravo) je přesvědčen, že kabinet měl už před osmi lety počet úředníků zastropovat.
3
Fotogalerie

Početná armáda učitelů, policistů nebo úředníků se meziročně opět rozroste, řady zaměstnanců státu posílí dalších sedm tisíc lidí. Celkem má chod škol či ministerstev zajišťovat téměř 490 tisíc pracovníků, zhruba o 45 tisíc více než před čtyřmi lety. Předpokládá to aktuální návrh státního rozpočtu vlády ANO a ČSSD, který však po volbách může doznat změn. První nástřel plánu z května přitom kalkuloval s nižším počtem nových míst.   

I proto, že kabinet v září odsouhlasil plošné přilepšení v průměru o 1491 korun hrubého měsíčně, překročí náklady na platy ve státní správě magickou hranici čtvrt bilionu korun. To je od roku 2017 nárůst o devadesát miliard. Spolu s důchody, na něž příští rok padne 750 miliard, se jedná o největší břemeno rozpočtu s navrhovanými výdaji přes 1,9 bilionu korun.

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) jsou další lidé zapotřebí. „Zhruba třetinu čísel onoho zvýšení tvoří nové výkony. Děti do školské soustavy přibývají, musíme vytvořit nové třídy a do systému dostat nové učitele,“ řekl.

Volby: Kroužkování – jak fungují preferenční hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny?

Video placeholde
• Videohub

Opozici tyto argumenty přesvědčily. „Máme vyšší populační ročníky i nový systém půlených tříd, zároveň přibyli asistenti pedagogů,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Lukáš Bartoň (Piráti).

Problém je však v tom, že rekordně bobtná počet všech státních zaměstnanců. Od roku 2013, kdy se dostaly k moci ANO a ČSSD, vzrostl o více než sedmdesát tisíc pozic.

„Čísla jsou moc vysoká, příliš velký objem peněz jde na platy těchto pracovníků a také berou mnohem více než zaměstnanci v soukromé sféře. Tyto nůžky musíme přivřít,“ míní šéf poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura.

V nominálním vyjádření se dosud zvyšovala mzda v celé ekonomice o 4,4 procenta, ve státní sféře to bylo o 7,2 procenta.

Lídr SPD Tomio Okamura je přesvědčen, že kabinet měl už před osmi lety počet úředníků zastropovat. Napřesrok jich má nastoupit 250.

Vláda hodlá v příštím roce vyčlenit na platy ve státní správě o 13,3 miliardy korun více než letos, průměrný plat má dosáhnout 41,5 tisíce korun hrubého měsíčně. Celkem tyto výdaje podle návrhu rozpočtu stoupnu na 252,4 miliardy korun.