Prezident mi v neděli potvrdil, že mě pověří sestavením vlády, řekl Babiš

Andrej Babiš (ANO) v pořadu Čau lidi (10.10.2021)

Andrej Babiš (ANO) v pořadu Čau lidi (10.10.2021) Zdroj: Facebook - A. Babiš

Volební štáb Hnutí ANO
2
Fotogalerie

Podle zjištění České televize prezident Miloš Zeman pověřil při krátké nedělní schůzce premiéra Andreje Babiše sestavením vlády. "Prezident mi v neděli potvrdil, že mě jako předsedu nejsilnější strany pověří sestavením vlády. Nebudeme usilovat o post předsedy Poslanecké sněmovny," řekl Andrej Babiš České televizi. Zároveň ale počítá s tím, že hnutí ANO může být v opozici.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka však v neděli Babiše prezident Zeman sestavením vlády nepověřil. Ovčáčak to potvrdil serveru Lidovky.cz. „Ano, toto mohu potvrdit. O tom bychom informovali standardní cestou,“ napsal Ovčáček. Znamená to tedy, že mu to pouze slíbil, ale oficiálně se tak nestalo. Babiš v neděli hovořil se Zemanem 30 minut, řekl. Odvoz prezidenta do nemocnice byl podle něj plánovaný.

Koalice Spolu a Piráti a Starostové a nezávislí (STAN), kteří aktuálně vyjednávají o sestavení vlády, se podle Babiše vyjádřili tak, že hnutí ANO nedostane post předsedy Sněmovny. Už tedy neplatí, že by ANO o něj mělo zájem, dodal premiér.

Babiš řekl, že po volbách oslovil šéfa ODS a lídra koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Nebyla však přijata, opoziční koalice o kabinetu jednají spolu.

Spolu a koalice Pirátů se Starosty hned v sobotu večer podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl tehdy Fiala.

Video placeholde
Miloš Zeman v mládí • Videohub