Rakušan: Sto miliard, které chce Fiala ušetřit v rozpočtu na příští rok, není reálný cíl

Video placeholde

Jsem připraven hlasovat pro odebrání pravomocí prezidenta, říká předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan, poslanec a také kandidát na ministra vnitra v nově vznikající vládě. Zemanovo nejbližší okolí se podle něj k hlavě státu chová bez úcty a s cílem chránit sebe sama. Rakušan také doufá, že Piráti se budou chtít i nadále zapojit do nově vznikající vláda. 

V rozpočtu na rok 2022 je možné najít úspory asi 60 miliard korun, říká Rakušan. Díky analýzám, které udělal jeho tým, už teď našel asi čtyři procenta úspor, takže procent procent, které bude požadovat možný příští premiér Petr Fiala od všech ministrů, je podle něj možných. Sto miliard, které chce Fiala ušetřit, ale podle Rakušana není reálný cíl.

Nemáme žádné seznamy, nechceme dělat čistky, ale pokud najdeme, že někam tekly peníze, budeme se na to úředníků ptát, říká Rakušan. Úředníci podle něj musí nést odpovědnost, zmiňuje přitom třeba rozhodování Státního intervenčního fondu i v souvislosti s Agrofertem. Nutná je prý změna služebního zákona tak, aby byla veřejná správa otevřenější.

Základ řešení problému je v 800 tisících nenaočkovaných lidí v regionech, říká Rakušan. Chce motivovat praktické lékaře, aby vyhledali a přesvědčili některé dosud neočkované. Podle Rakušana hrozí, že v prosinci bude v nemocnicích až 5 tisíc lidí. Zmiňuje možnost dalšího testování ve školách a důraz na lokální opatření.

Další rozhovory z pořadu Prostor X najdete zde >>>