Dokážeme zmrazit bitcoin, říká Jiří Kobelka, šéf blockchainového startupu Tatum

Brněnská blockchainová firma Tatum byla na říjnovém SWCSummitu v Praze vyhlášena nejlepším evropským startupem a získala odměnu ve výši 500 tisíc dolarů.

Brněnská blockchainová firma Tatum byla na říjnovém SWCSummitu v Praze vyhlášena nejlepším evropským startupem a získala odměnu ve výši 500 tisíc dolarů. Zdroj: Tatum

Jiří Kobelka, spoluzakladatel a výkonný ředitel brněnského startupu Tatum
Zakladatelé Tatum - Jiří Kobelka (vlevo) a Samuel Šramko
Zakladatelé Tatum - Jiří Kobelka (vlevo) a Samuel Šramko
4
Fotogalerie

Brněnská společnost Tatum, jejíž platforma zjednodušuje vytváření blockchainů, existuje teprve tři roky. Přesto už o sobě dala hodně vědět. Letos se jako první česká firma probojovala do prestižního akcelerátoru SkyDeck v Silicon Valley. „Loni náš obrat rostl o 25 procent měsíčně,“ chlubí se spoluzakladatel a šéf podniku Jiří Kobelka. Rozhovor s ním vznikl v rámci středečního SWCSummitu v Praze, na němž byla Tatum vyhlášena nejlepším evropským startupem a získala hlavní cenu poroty, spojenou s finanční odměnou ve výši půl milionu dolarů.      

Čím se konkrétně zabývá vaše společnost? 

V podstatě vyvíjíme nástroj pro počítačové vývojáře. Jde o to, že vyrobit aplikaci na blockchainu, například pro banku, běžně trvá šest měsíců až dva roky. Avšak díky našemu nástroji mají vývojářské firmy spoustu věcí předpřipravenou, takže to zvládnou za pár dní, někdy i za pár hodin a ani nemusejí blockchainu příliš rozumět. Když to zjednoduším, pomáháme jim dostat se z bodu „mám nápad“ do fáze „už to funguje“. 

Kolik máte klientů?

Aktuálně naši technologii používá skoro 11,5 tisíce vývojářů z celého světa. Běží na ní přes tisíc projektů. Ovšem strašně rychle se rozrůstáme. Loni náš obrat rostl o 25 procent měsíčně. 

Jaké projekty, které vznikly na vaší platformě, vás nejvíce zaujaly?

Těch je celkem dost. Je tam třeba jedna fintech společnost, jež pomáhá lidem v Africe, kteří si nemohou dovolit vlastnit bankovní účet, provádět platební převody. Pak bych ještě rád upozornil na českou firmu Gamee. Ta spustila na blockchainu hru, která získala během týdne milion uživatelů. To je pro Česko nesmírný úspěch, o němž se prakticky vůbec nemluví. 

V čem vidíte největší potenciál blockchainu? Bude jej v budoucnu kromě odborníků využívat i většinová společnost?

Blockchain je především databáze, další stupeň evoluce v IT. Není za tím nic mytického. Nám jde o to, aby ho používali hlavně technici a jejich firmy, jestli o něm ví nebo neví nějaký koncový uživatel, to už je sekundární. Nicméně blockchain může mít samozřejmě řadu využití i pro běžné lidi a nejde zdaleka jen o kryptoměny. 

Dneska se třeba stavějí projekty typu identifikace aut. Koupíte si automobil a celá jeho servisní a havarijní historie je uložená na blockchainu. Takže ta data nikdo nemůže nijak falšovat. Hovoří se také o využití blockchainu při digitálních volbách.   

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Opravdu je blockchain natolik bezpečný, že byste se nebál třeba v případě digitálních voleb nějakého kybernetického útoku a možného ovlivnění výsledku? 

Nějaké riziko tam určitě je. Ale rozhodně menší než u jiných systémů. Blockchain je nejbezpečnější databáze, která v současnosti existuje. Když jsem kdysi pracoval v bance, podařilo se mi omylem smazat data za celý den. To by se v blockchainu nikdy nestalo.  

Mnoho světových vlád se v poslední době snaží trh s kryptoměnami regulovat. Může to mít nějaký negativní dopad na vaše podnikání?

Na nás přímo ne. V Tatum dokonce máme unikátní technologii a jednou z jejích schopností je regulace kryptoměn. Umíme zmrazit bitcoin čili limitovat jeho použití, což normálně nejde. Tuhle technologii máme už přes rok a půl. A právě pro tyhle regulované byznysy to je jediná šance, jak zůstat v nějaké rovině dodržování pravidel.  

Tatum v poslední době sklízí jeden úspěch za druhým. Byli jste letos vybráni do SkyDecku, teď jste zvítězili na SWCSummitu. Co to pro vás znamená? 

Jsou to věci, které jsou vidět. My si upřímně ceníme spíše věcí, které vidět nejsou. Například jsme teď za týden ve špičce zprocesovali transakce za miliardu dolarů. Abyste si udělal představu, to je zhruba čtyřicet procent toho, co celosvětově zpracuje MasterCard. A nám se to povedlo po tříměsíčním růstu našeho systému. Vítězství tady na summitu nebo na SkyDecku si samozřejmě vážíme, ale máme už za sebou i větší úspěchy. Třeba přede dvěma týdny jsme se dostali do finále v soutěži TechCrunch Disrupt, což je největší a nejprestižnější startupová událost na světě. Tím ale nechci SWCSummit znevažovat. 

Už víte, jak naložíte s výhrou ve výši půl milionu dolarů, kterou jste na summitu získal?

To ještě nevíme. Pravděpodobně ji využijeme k posílení týmu. 

Jaké jsou další cíle, kterých chce Tatum dosáhnout, řekněme v příštích pěti letech?

Chceme obejmout blockchainový svět a stát se v tomto segmentu dominantním nástrojem. Zkrátka dostat se do takové pozice, aby ten, kdo vyvíjí na blockchainu, využíval Tatum. Máme už i připravené strategie, jak toho dosáhnout.  

Kde vidíte největší rizika, která by vám v tom mohla zabránit?

Obecně mi vadí některé blockchainové startupy, které lžou ve svém marketingu. Lidé jim na to naletí, narvou do toho hromady peněz a za týden o ně přijdou. To dělá celému průmyslu špatné jméno a většinová společnost se pak na blockchain dívá s nedůvěrou, jako kdyby to byl nějaký čert na kříži. Přitom je to jen databáze, kterou dneska všechny banky běžně používají. 

Jiří Kobelka (39)

  • Vystudoval byznys a finančnictví na Vysokém učení technickém v Brně a City University of Seattle.
  • Přes patnáct let působil v bankovním sektoru.
  • Je spoluzakladatelem a výkonným ředitelem startupu Tatum, který poskytuje platformu pro rychlý vývoj aplikací postavených na technologii blockchainu.
  • Působí jako poradce ve FinTech4Good, kde pomáhá propojit inovativní společnosti s globálními lídry v oblasti finančních technologií v Severní Americe, Asii, Evropě, Africe a v Latinské Americe.