Americká ekonomika zrychlila růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ekonomika USA ve třetím čtvrtletí zrychlila růst v přepočtu na celý rok na rovná dvě procenta. Ukázal to první rychlý odhad, který zveřejnilo ministerstvo obchodu. Za rychlejším růstem jsou především výdaje na obranu a vyšší výdaje spotřebitelů. O čtvrtletí dříve činil růst hrubého domácího produktu 1,3 procenta.

Data o vývoji HDP jsou poslední klíčovou statistikou, která vychází před prezidentskými volbami. V nich je stav ekonomiky jedním z hlavních témat. Američané budou vybírat prezidenta už za 11 dnů a velkou šanci na úspěch má ve volbách vyzyvatel nynějšího demokratického prezidenta Baracka Obamy republikán Mitt Romney.

Zrychlení hospodářského růstu, byť jsou čísla zatím jen předběžná, může Obamovi pomoci si na poslední chvíli vylepšit image. Podle pozorovatelů je téměř jisté, že prezident nejnovější statistiku použije jako argument, že se americká ekonomika zvolna staví na nohy.

Navzdory zlepšení ale růst americké ekonomiky zůstává příliš pomalý na to, aby pomohl zlepšit situaci na trhu práce. Od začátku roku navíc ekonomika roste průměrným ročním tempem pouze 1,74 procenta, zatímco před rokem to bylo 1,8 procenta. Tento fakt zase nahrává Romneymu.

V rychlejším růstu největší ekonomice světa brání první pokles vývozu za více než tři roky. Investice v podnikatelské sféře se prakticky nezměnily, ať už jde o investice do výrobních prostředků, anebo do softwaru.