Americké burzy uzavřely nejslabší první pololetí za desítky let. Německá nezaměstnanost stoupla

Americké akciové trhy mají za sebou nejztrátovější první půlrok za celé dekády.

Americké akciové trhy mají za sebou nejztrátovější první půlrok za celé dekády. Zdroj: E15/profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching poprvé od začátku pandemie opustil pevninskou Čínu. Přijel na dvoudenní návštěvu Hongkongu, který si připomíná významné výročí.
Začalo druhé české předsednictví v Radě Evropské unie. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes dorazí do Litomyšli. Na snímku premiér ČR Petr Fiala s logem českého předsednictví.
Nezaměstnanosti v Německu poprvé po 15 měsících vzrostla.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 182. den roku, svátek má Jaroslava, před 43 lety uvedla japonská společnost Sony na trh první přenosný hudební přehrávač zvaný walkman.   

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Odstartovalo české předsednictví v Radě EU

Česká republika podruhé v historii převzala předsednictví v Radě Evropské unie. V čele evropského bloku zůstane šest měsíců. Hlavní témata, kterými se Česko v rámci předsednictví bude následující půlrok zabývat, jsou válka na Ukrajině a související ekonomická a energetická krize. Kontinent čelí také velké uprchlické vlně. Česká vláda bude moci částečně ovlivnit i finální podobu klimatických cílů EU či zásadní omezení prodeje aut se spalovacími motory.     

✅ Si poprvé od začátku covidu opustil pevninskou Čínu

Čínský prezident Si Ťin-pching přijel na návštěvu Hongkongu, který si připomíná 25. výročí od svého návratu pod čínskou správu. Si tak vůbec poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru oficiálně opustil pevninskou Čínu. „Hongkong vstupuje do nové éry. Posouvá se z chaosu k vládě a od vlády k větší prosperitě,“ uvedl čínský vůdce. Peking dlouhodobě čelí mezinárodní kritice kvůli potlačování lidských práv v Hongkongu. Si také jmenoval nového správce města Johna Leeho. Ten jako šéf místních bezpečnostních složek řídil v roce 2019 potlačení prodemokratických protestů.

✅ Nezaměstnanost v Německu za červen vzrostla 

Počet lidí bez práce v Německu v červnu nečekaně vzrostl o 133 tisíc osob. Míra nezaměstnanosti v zemi se tak poprvé po patnácti měsících zvýšila z pěti na 5,3 procenta. Důvodem je skutečnost, že statistický úřad nově započítal mezi občany hledající zaměstnání i válečné uprchlíky z Ukrajiny. Německá centrální banka přesto upozorňuje, že některá odvětví se stále potýkají s nedostatkem pracovní síly.   

✅ Americké akcie uzavřely pololetí dalším poklesem

Burzy v USA ve čtvrtek uzavřely nejhorší první pololetí za desítky let. Dow Jonesův index se včera snížil o 0,82 procenta a celkově tak za uplynulých šest měsíců oslabil o 15,3 procenta, nejvíce od roku 1962. Širší benchmark S&P 500 odepsal 0,88 procenta a za celé pololetí tak přišel o více než dvacet procent, což je nejvýraznější ztráta od roku 1970.  

✅ Pret A Manger míří do Indie

Britský nadnárodní řetězec rychlého občerstvení Pret A Manger expanduje do Indie. Společnost propůjčí svou značku na základě franšízové dohody firmě, která patří nejbohatšímu Asiatovi Mukešovi Ambanimu. První restaurace se má otevřít na začátku příštího roku v Bombaji. Pret A Manger dosud provozoval 550 restaurací v devíti zemích. Kromě Velké Británie působí třeba i v Německu, Francii nebo ve Spojených státech.  

Stane se dnes

  • Končící šéf tuzemské automobilky Škoda Auto Thomas Schäfer převezme funkci předsedy představenstva v německém koncernu Volkswagen.
  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přijede do Litomyšli na zahájení českého předsednictví v Radě EU. Setká se s premiérem Petrem Fialou (ODS).
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad červnového vývoje inflace v eurozóně. Analytici očekávají zvýšení na rekordních 8,3 procenta z květnových 8,1 procenta.
  • Ve Švýcarsku je ode dneška legální uzavírat sňatky osob stejného pohlaví. Švýcaři si změnu zákona odhlasovali v loňském referendu.