Analytici: Kypr se blíží záchraně

Kypřané protestují proti zdanění vkladů

Kypřané protestují proti zdanění vkladů Zdroj: ctk

Dohoda Kypru se zástupci mezinárodních věřitelů na nové podobě jednorázového zdanění vkladů v kyperských bankách je schůdná jak pro zadlužený ostrov, tak pro eurozónu. Shodlují se na tom ekonomičtí analytici. Nálada na finančních trzích bude v pondělí lepší, než byla počátkem minulého týdne, řekl analytik Patria Finance David Marek.

K jednání s nejvyššími představiteli Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) přiletěl do Bruselu kyperský prezident Nikos Anastasiadis. V centrále EU se pokusí dojednat podobu záchranného plánu, který má Kypr vyvést z finanční krize a uchránit před kolapsem státních financí.

Středomořská země by měla z vlastních zdrojů shromáždit 5,8 miliardy eur, což je ze strany věřitelů podmínka pro následnou desetimiliardovou půjčku. Podle agentury AFP se dnes kyperský prezident v Bruselu setká s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem, šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem a ředitelkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou. Jednání se má zúčastnit i prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi a šéf euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem.

Nižších vkladů se daň nedotkne

Kypr se sobotní dohodou s věřiteli přiblížil odvrácení hrozícího státního bankrotu. Zdanění vkladů v kyperských bankách je podmínkou zahraniční pomoci. Podle nového plánu se jednorázové zdanění bude týkat nepojištěných vkladů nad 100 tisíc eur (2,57 milionu korun). U největšího kyperského finančního ústavu Bank of Cyprus bude zdanění dvacetiprocentní, u ostatních bank čtyřprocentní.

Podle ekonomů je zásadní to, že se zdanění netýká takzvaných pojištěných vkladů do 100 tisíc eur. Nehrozí tak nákaza panikou v ostatních zadlužených zemích eurozóny. „Dohoda je částečnou imitací islandské cesty řešení problému, která se ukázala být schůdnou,“ podotkl Marek.

Možností bylo málo

„Varianta je přijatelná, ono jich moc dalších ani nebylo,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek, podle kterého by řešení bylo možné nazvat „nejmenším zlem“. Zdanění vkladů je podle něj sice nepříjemná záležitost, ale půjčit celou částku Kypru nebylo možné, protože by ji země nebyla schopná vrátit. Zdanění peněz na bankovních účtech má vynést peníze, které doplní zhruba desetimiliardovou mezinárodní pomoc pro Kypr.

Dohodu ještě bude muset schválit parlament. První body záchranného plánu pro ostrovní ekonomiku schválil v pátek pozdě večer. Poslanci na mimořádné schůzi schválili zákony o dohledu nad pohybem kapitálu, zřízení fondu solidarity a restrukturalizaci bank.

O bankovní krizi na Kypru čtěte více:

Euroskupina se bude situací na Kypru a jeho žádostí o finanční pomoc zabývat dnes. Poté by měl opět zasednout kyperský parlament a posoudit novou dohodu. Pokud ji nepřijme, nebo pokud se dohoda na něčem zadrhne, přijde ostrov v pondělí o klíčovou nouzovou pomoc Evropské centrální banky. Kyperské banky by se tak ocitly bez hotovosti, což by pro zemi mělo nedozírné následky.