Analýza proslovů Donalda Trumpa: „Jsme hlupáci, kterým vládnou hlupáci“

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Americký prezidentský kandidát Donald Trump je charakteristický svojí snahou vyniknout za každou cenu. Ať už kontroverzními výroky, šokujícími návrhy nebo slovním napadáním svých oponentů. Deník the New York Times si všímá, jaké výrazy se v jeho slovníku objevují nejčastěji. Výsledek vypovídá o tom, že i v této oblasti je Trump jedinečný.

Američtí prezidenti se obvykle snažili vystupovat důstojně, uměřeně, někdy až formálně. Pokud by se dostal do Bílého domu Donald Trump, museli by si Američané zvykat na dosud neslýchané novinky.

Hlupák, kam se podíváš

Nebývá obvyklé, že by první muž USA někoho nebo něco označil za hloupé. Bill Clinton použil tento výraz v souvislosti s činy Saddáma Hussaina, Obama po tomto kalibru sáhl při kritice brutálního policejního zatčení Afroameričana, který při akci zemřel.

Trump za minulý týden stihl nazvat své oponenty hlupáky nejméně třicetkrát. „Zemi vládnou hlupáci. Dřív jsem říkal nekompetentní lidé, ale hlupák je další stadium,“ vysvětlil Trump. Jindy zašel ještě dál: „Jsme hlupáci, kterým vládnou hlupáci. A hloupí jsme proto, že dopustíme, aby se tito lidé dostali k moci.“

Já a spousta problémů

Neobvykle četné je také Trumpovo používání zájmen „já“ či „moje“. V to se s ním může porovnávat jedině George Bush. Příznačné je, že Trump z příliš velkého důrazu na svoji osobu viní nynějšího prezidenta Obamu.

Dalším favoritem v Trumpově slovníku je výraz „problém“ nebo rovnou „spousta problémů“. Problémů je zřejmě ještě více než hlupáků, politik je zmínil téměř devadesátkrát.

Příšerný versus skvělý

Životní pesimismus potvrzuje Trump také adjektivem „příšerný“, a to dvacetkrát. Kupodivu tímto slovem poctil i svého spolustraníka Johna R. Kasicha, který rovněž kandiduje na prezidenta.

I v ponuré rétorice Donalda Trumpa se vyskytují dobré a skvělé věci. Výraz skvělý použil minulý týden 168krát. Skvělé jsou jeho hotely, skvělá je jeho paměť nebo povaha. Skvělí budou i lidé, které dosadí na nefunkční posty, až vyhraje volby. Trump má prý skvělý postoj k mexickému národu, který hodlá oddělit od Spojených států neméně skvělou zdí.