Ankara se obává růstu vlivu Kurdů

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v poslední době nešetří tvrdými výpady na adresu Damašku. Hlavním důvodem jeho nervozity je PKK, tedy Strana kurdských pracujících. Zakázaná politická síla menšiny proti turecké vládě v současnosti bojuje hlavně z Iráku, ale mohla by získat další strategickou základnu. Syrští Kurdové totiž využili chaosu a usilují o větší práva.

„Někteří Kurdové chtějí autonomii a někteří federaci. Právě teď se snaží konkrétněji načrtnout své požadavky,“ citovala média zástupce minority Kendala Efrina. Ankara se obává, že uskutečnění jejich požadavku by mohlo vést k většímu prosazování samosprávy Kurdů i v Turecku, kde tvoří zhruba pětinu obyvatel.

Podle zvěstí syrských uprchlíků Asadův režim v některých částech na severu země rezignoval a víceméně přenechal správu Kurdům. Mají prý například pod kontrolou distribuci jídla a vody, což symbolizují kurdské vlajky na strategických místech.

Syrští Kurdové jakoukoli úmluvu s režimem popírají a vyzývají prezidenta, aby odstoupil. Erdogan přesto tvrdí, že Asad podporuje členy PKK, kteří se chtějí infiltrovat na turecké území. Na hranici se Sýrií zorganizoval vojenské cvičení a pohrozil intervencí, jež by měla útokům Kurdů z území souseda zabránit.

Turecko se navíc v současnosti potýká s kurdskými povstalci také u hranic s Irákem. Ministerstvo vnitra v těchto dnech oznámilo, že tam bezpečnostní složky během poslední ofenzivy zabily více než stovku rebelů.

Erdogana už nebaví role demokrata. Raději by se stal osvíceným diktátorem

Erdoganovo odhodlání zasáhnout přímo v Sýrii ale analytici zpochybňují. „Ve skutečnosti navzdory této agresivní rétorice může Turecko učinit jen velice málo,“ řekl listu Wall Street Journal Soli Ozel z istanbulské univerzity a zmínil odpor Turků k nesnadné operaci.

Podle některých názorů Erdogan vliv Kurdů zveličuje. Další odborníci zase hovoří o tom, že syrští Kurdové nejsou jednotní a vzestup jejich vlivu mohou ohrozit vnitřní spory.