Argentina chystá opatrný návrat na trhy, investory varuje před riziky

složitá etapa. Dosavadní čtyřměsíční vládu prezidenta Mauricia Macriho charakterizují vysoká inflace, hromadné propouštění a častější výskyt pouličních protestů.

složitá etapa. Dosavadní čtyřměsíční vládu prezidenta Mauricia Macriho charakterizují vysoká inflace, hromadné propouštění a častější výskyt pouličních protestů. Zdroj: Profimedia.cz

Pouhý měsíc a půl poté, co Argentina uzavřela 14letý spor s věřiteli, chystá druhá největší jihoamerická ekonomika návrat na kapitálové trhy. Potenciální investory ale v prospektu k chystané emisi důrazně varuje před možnými riziky.

Argentinské ministerstvo financí se nyní nachází zhruba v polovině investorské roadshow k prodeji dluhopisů až za 15 miliard dolarů. Podle deníku Financial Times jsou rizika investice do argentinských bondů rozepsané na více než tucet stran. Průvodní materiál zahrnuje například varování před zpomalujícím obchodem se sousední Brazílií, která prochází hlubokou politicko-ekonomickou krizí, či před možností dlužníka spustit restrukturalizaci dluhopisů, tedy že země vrátí méně, než si půjčila, bez souhlasu všech věřitelů. Připomíná také hořký vztah mezi Argentinou a mezinárodními věřiteli, kterým nesplácela dluhy.

Argentina se k návratu na dluhopisový trh chystá po 15 letech. V roce 2001 země vyhlásila bankrot a odmítla splatit obligace za 95 miliard dolarů. To spustilo lavinu soudních sporů od investorů domáhajících se odškodnění. První velké dohody bylo dosaženo na konci února. Právě tato dohoda jihoamerické zemi opět otevřela dveře k vydávání dluhopisů.

Analytik: Mají ve financích díru

„Mají ve financích značnou díru, kterou potřebují zalátat. Podle nás je úspěch, co vše se za posledních pár měsíců podařilo, a argentinský příběh patří k těm lepším z rozvíjejících se trhů,“ citoval deník Wall Street Journal Marca Santamariu, portfolio manažera společnosti AllianceBernstein. Jeho slova potvrzuje zájem o argentinské dluhopisy. Vydávající banky v čele s Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan a Santander, jsou zaplaveny objednávkami. Brazilská XP Securities uvedla, že by nebyla překvapena, kdyby objednávky trojnásobně překonaly nabízený objem.

Přesto lze zmínit ještě další varování. Za posledních 23 let Argentina zbankrotovala třikrát. Od získání nezávislosti v roce 1816 pak osmkrát.