Automobilka BMW zvýšila svůj čtvrtletní zisk o 42 procent. Bělorusko nadále bojkotuje Škodovku

Německá automobilka BMW zvýšila svůj čtvrtletní čistý zisk o 42 procent. Letos také prodá rekordní počet elektrických vozů.

Německá automobilka BMW zvýšila svůj čtvrtletní čistý zisk o 42 procent. Letos také prodá rekordní počet elektrických vozů. Zdroj: e15.cz

Vláda běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka (na snímku) prodloužila o půl roku zákaz dovozu výrobků od některých zahraničních firem, který se týká také české Škody Auto.
Hnutí Tálibán zakázalo Afgháncům používat zahraniční měny. Tamní ekonomika je na pokraji kolapsu.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Škoda Auto stále nesmí dovážet do Běloruska

Běloruská vláda prodloužila o dalších šest měsíců zákaz dovozu výrobků od několika zahraničních firem, které odmítly sponzorovat konání letošního hokejového mistrovství světa v Minsku. Turnaj se nakonec odehrál pouze v lotyšské Rize. Bojkot zboží se týká i tuzemské automobilky Škoda Auto, ale třeba také německého výrobce kosmetiky Nivea. Dané značky nechtěly podporovat mistrovství v Bělorusku kvůli tamnímu autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho tvrdému postupu vůči opozičním demonstrantům. Zástupci Škody Auto tehdy zdůraznili, že ochrana lidských práv je pro jejich společnost důležitá.      

Tálibán zakázal v Afghánistánu cizí měny

Radikální hnutí Tálibán, které se letos násilným převratem opět zmocnilo vlády nad Afghánistánem, zakázalo v zemi používat zahraniční měny. Podle odborníků se jedná o další obrovskou ránu pro afghánské hospodářství, které se už nyní nachází na pokraji kolapsu. Tamní obyvatelé například dosud hojně používali americký dolar, protože afghánskou národní měnu afghání zase neakceptují jako platidlo okolní státy. Afghánistán je od ovládnutí Tálibánem odříznutý od zahraniční finanční pomoci. Mezinárodní měnový fond v říjnu odhadoval, že afghánská ekonomika letos klesne o třicet procent.  

Z trhů a burz 

Akcie v USA rostly, Fed omezí nákupy dluhopisů 

Americké akciové indexy ve středu dosáhly na nové rekordy. Přispělo k tomu především oznámení Fedu, tedy centrální banky Spojených států, která již v listopadu začne omezovat nákupy dluhopisů a zcela je ukončí v roce 2022. S&P 500 vyrostl o 0,65 procenta. Dow Jones si připsal 0,29 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 1,04 procenta. Převážně v zisku zakončily včerejší obchodování i hlavní benchmarky v západní Evropě. Posílil francouzský CAC 40 (+0,34 procenta), německý DAX (+0,03 procenta) i panevropský STOXX Europe 600 (+0,35 procenta). Pouze britský FTSE 100 o 0,36 procenta oslabil.  

BMW letos prodá rekordní počet elektromobilů

Německý výrobce luxusních automobilů BMW zvýšil ve třetím kvartálu svůj čistý zisk o 42 procent na 2,58 miliardy eur, téměř 66 miliard korun. Počet prodaných vozidel se sice snížil, ovšem globální nedostatek čipů omezil nabídku na trhu, díky čemuž mohla BMW zvýšit ceny, uvedla automobilka. Server CNBC také upozorňuje, že německé společnosti za prvních devět měsíců letošního roku stouply tržby z prodeje elektromobilů o 121,4 procenta. Dohromady už letos prodala 59 688 plně elektrických vozů, které se tak začínají stávat významnou součástí její produkce. K roku 2030 mají elektromobily činit nejméně polovinu veškerých prodejů BMW.     

Tweet dne

„Apple, Google, Amazon a Facebook letos na základě odhadů vydělají 1,2 bilionu dolarů. To je více než tři miliardy dolarů za den nebo přes dva miliony dolarů za minutu.“ 

Stane se dnes

  • V Budapešti se koná summit premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4) s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Mezi hlavními tématy rozhovorů bude spolupráce států V4 a Koreje v oblasti obchodu, technologií, vědy a výzkumu či energetiky.
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Podle BBC je reálné, že vůbec poprvé v letošním roce zvýší základní úrokovou sazbu.
  • Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune a britský ministr pro brexit David Frost budou řešit přetrvávající spor svých zemí o rybolov.
  • Ředitel Mezinárodní organizace pro révu a víno Pau Roca představí odhady sklizně za rok 2021.