Banky omezují vstupy do fondů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Část bank a investičních společností rychle zareagovala na čtvrteční snížení úrokových sazeb Evropské centrální banky (ECB). Hned následující den omezily společnosti včetně JP Morgan Chase, BlackRock a Goldman Sachs přístup do svých fondů peněžního trhu. Jejich krok připomíná zoufalou honbu za úročením v prostředí rekordně nízkých úroků, které trvá již několik let.

Evropská centrální banka snížila cenu peněz na rekordní minimum od vzniku společné evropské měny, když srazila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Úročení depozit u ECB banka snížila z 0,25 procenta na nulu. Správci fondů varovali, že úroky již atakují negativní teritorium. Dánská centrální banka poprvé v historii snížila úročení depozit do záporné oblasti.

Banka JP Morgan, největší poskytovatel fondů peněžního trhu, napsala klientům: „Snížení úročení depozit na nulu téměř jistě posune úročení krátkodobých peněžních instrumentů do záporných úroků, proto jsme se rozhodli omezit přístup nových investorů, abychom současné podílníky ochránili před ředěním výnosů.“

„Tohle je rozhodně zásadní věc,“ řekl Bloombergu John Donohue, investiční ředitel globální likvidity pro JP Morgan Asset Management. „Nejde ani tak o snížení základní úrokové sazby, ale o to, že Evropská centrální banka srazila úročení depozit z 25 bazických bodů na nulu,“ dodal Donohue. Podle něj si před čtvrtečním snížením úroků banky od fondů peněžního trhu půjčovaly peníze, které ukládaly u ECB. To vytvářelo nabídku, která by jinak neexistovala.

Společnost BlackRock uvedla, že ve světle postupu ECB omezila přístup do dvou svých fondů. Uskupení zase informovalo, že dočasně uzavírá jeden fond pro nové investory. „V současné době není pro naše portfolio manažery možné zhodnocovat kapitál bez nutného snížení výnosů pro stávající investory, protože nové prostředky by musely být investovány do instrumentů s velmi nízkým či dokonce záporným úročením,“ uvedl Goldman Sachs.