Berlín připouští problémy. Prý sníží odhad růstu ekonomiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Německá vláda příští týden sníží odhad růstu německé ekonomiky na letošní a příští rok. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje. Své odhady růstu německé ekonomiky již v tomto týdnu snížily Mezinárodní měnový fond a přední ekonomické instituty.

V obou letech by podle jednoho ze zdrojů měla ekonomika po revizi vzrůst zhruba o 1,25 procenta. Dosavadní vládní odhady počítají letos se zvýšením hrubého domácího produktu o 1,8 procenta a příští rok o dvě procenta. „Je to přibližné číslo,“ prohlásil jeden ze zdrojů. Druhý zdroj pouze uvedl, že snížení bude výrazné.

Ministerstvo hospodářství by revizi údajů o hospodářském růstu mělo zveřejnit v úterý. Zpráva poslouží jako základ pro odhad výběru daní.

Největší evropská ekonomika letošní rok zahájila silným růstem. Ve druhém čtvrtletí však klesla o 0,2 procenta. Někteří ekonomové upozorňují, že vzhledem k posledním slabým údajům o průmyslové výrobě a zakázkách a zahraničním obchodu by ekonomika mohla klesnout i ve třetím čtvrtletí, technicky by tak spadla do recese. Německá ekonomika představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a závisí na ní řada českých podniků.

Vývoj německého HDP


V úterý snížil výhled německého růstu pro tento i příští rok MMF, podle kterého má HDP letos stoupnout o 1,4 procenta oproti loňskému 0,5 procenta a příští rok tempo růstu mírně zrychlí na 1,5 procenta. Předtím MMF očekával zvýšení HDP letos o 1,9 procenta a o 1,7 procenta ve 2015.

Ve čtvrtek pak zhoršily svůj výhled přední ekonomické instituty. Letos má HDP podle jejich nového odhadu stoupnout o 1,3 procenta místo doposud očekávaných 1,9 procenta. V příštím roce pak podle institutů růst zpomalí na 1,2 procenta. Předchozí odhad naopak počítal se zrychlením růstu na dvě procenta. Již v září zhoršila odhad letošního růstu Německa tamní bankovní asociace BdB, a to na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.