Bernanke si nechal zadní vrátka, intervenci neslíbil

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: ctk

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke nesplnil očekávání, které do něj ekonomové a trhy vkládali. V projevu na tradičním sletu světových centrálních bankéřů v Jackson Hole nepotvrdil ani nevyvrátil, že by se Fed chystal rozjet třetí kolo kvantitativního uvolňování na pomoc americké ekonomice.

Princip tohoto nástroje spočívá ve vykupování dluhopisů a jiných finančních produktů ze strany centrální banky, sleduje se jím jak zvýšení množství peněz v oběhu, tak snížení tržních úrokových sazeb za situace, kdy jsou základní úroky centrální banky na dně.

Bernanke se pouze zmínil, že nasazení měnově-politických pák má své meze a je spojeno s mnoha nejistotami. Experti si přesto myslí, že Fed ještě letos po kvantitativním zvolňování sáhne.

„Projev přinesl důležité a zajímavé shrnutí vývoje měnové politiky od začátku krize, ale ne jednoznačné potvrzení nebo popření dalšího uvolnění měnové politiky. Pokud se ovšem americká ekonomika v blízké budoucnosti překvapivě nerozjede, můžeme se ho do konce roku dočkat,“ míní analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.