Boje na východě Ukrajiny si dnes vyžádaly až 26 mrtvých

Boje na Ukrajině stále pokračují

Boje na Ukrajině stále pokračují Zdroj: CTK

Nejméně šestadvacet mrtvých si vyžádaly dnešní boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci na východě Ukrajiny. Do povstalecké léčky se podle agentury Reuters dostala jednotka dobrovolníků, bojujících na straně vlády. Zajaté dobrovolníky údajně proruští radikálové postříleli. V Luhanské oblasti v boji s armádou zahynulo údajně dvacet separatistů.

V boji u vsi Karlivka, ležící severozápadně od Doněcka, byli podle fotoreportéra AFP zabiti patrně čtyři separatisté, zatímco pátý mrtvý patřil k dobrovolníkům bojujícím na straně ukrajinské armády.

Separatisté nastražili léčku místnímu dobrovolnickému praporu Donbas, který bojuje na straně vlády, a napadli ho palbou z automatických zbraní a granátometů. Velitel praporu Donbas později ohlásil, že většině sil se podařilo prorazit obklíčení skrz „vycvičené čečenské jednotky“, ale polovina mužů je zraněna. Podle agentury Unian se obklíčený zbytek jednotky ocitl v zajetí.

Separatisté zastřelili všechny zajatce

Podle velitele praporu Donbas bylo okamžitě zahájeno vyjednávání o osvobození zajatých bojovníků. Vůdce separatistických oddílů Igor Bezler, kterého ukrajinská média označují za podplukovníka ruské vojenské rozvědky GRU, ale velení praporu Donbas oznámil, že všichni zajatci byli zastřeleni.

Kolik bylo zabito osob, není známo. „Pokud neuvidím jejich mrtvá těla, jejich smrt potvrdit nemohu,“ řekl agentuře Unian velitel praporu Donbas Semjon Semenčenko.

Ukrajinský východ blokuje přípravy k nedělním volbám
Do ilegality se podle ukrajinských médií museli uchýlit pracovníci volebních komisí na východě země, aby unikli sílícím útokům separatistů rozhodnutých zmařit nedělní prezidentské volby. V Doněcku se prý volební štáby ukryly na místním letišti, v Mariupolu se sčítací komisaři přemístili do areálu podniků kontrolovaných oligarchou Rinatem Achmetovem. Vojenské operace přitom neustávají, obyvatele stotisícového Slavjanska dokonce separatisté vyzvali k evakuaci.
Aktivisté samozvané Doněcké lidové republiky zesilují útoky proti volebním okrskům na východě Ukrajiny, mnoho místních volebních komisí rozehnali a dalším vyhrožují. „Většina volebních komisí v oblasti vykonává své funkce v ilegalitě. Jen mizivá část z nich pracuje normálně,“ uvádí se v prohlášení. Relativně klidná je jen situace ve městech Dobropillja a Krasnoarmijsk. Při nejlepším scénáři by se prý hlasování mohlo uskutečnit ve třetině volebních okrsků.

Silné boje ohlásila dnes média i z Luhanské oblasti, kde se střetly vládní jednotky s povstalci mezi obcemi Rubižne a Druželjubivka. Ministerstvo obrany oznámilo, že dvacet povstalců bylo v noci na dnešek zabito a dalších třicet zraněno. Armáda ztratila jednoho muže, tři vojáci byli hospitalizováni. K přestřelce došlo při útoku asi 500 proruských radikálů na armádní konvoj.

Ukrajinská armáda měla ve čtvrtek v bojích s povstalci jižně od Doněcka nejméně 13 a podle některých zpráv až 18 padlých, což byly nejtěžší ztráty od počátku nepokojů.