Bratislavu i Košice dál povedou dosavadní primátoři. Funkce obhájila i většina hejtmanů

Matuš Vallo dál povede Bratislavu.

Matuš Vallo dál povede Bratislavu. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Matuš Vallo dál povede Bratislavu.
Matuš Vallo dál povede Bratislavu.
3
Fotogalerie

Primátoři dvou největších měst na Slovensku, Bratislavy a Košic, stejně jako většina hejtmanů osmi samosprávných krajů obhájili v sobotních komunálních a krajských volbách své funkce. Vyplývá to z předběžných výsledků hlasování, které zveřejnil slovenský statistický úřad. Komunální a krajské volby se v zemi poprvé konaly ve stejném termínu.

Dosavadní primátor slovenské metropole Matúš Vallo získal tři pětiny hlasů a vyhrál s výrazným náskokem před soupeři. Post primátora ve volbách obhájili rovněž Jaroslav Polaček v Košicích či Peter Fiabáne v Žilině. Z osmi krajských měst bude mít nového primátora pouze Prešov, kde byl zvolen František Oľha; dosavadní primátorka tohoto města Andrea Turčanová se o přízeň voličů už neucházela.

„Kromě toho, že chceme nadále vytvářet ještě bezpečnější, čistší město s kvalitními veřejnými prostorami i MHD, se budeme snažit, aby Bratislava byla soudržným, otevřeným a tolerantním městem, protože to je věc, která dnes rozhoduje o tom, jak žijeme své životy,“ řekl Vallo.

V krajských volbách své funkce obhájilo šest z osmi hejtmanů samosprávných krajů. V Banskobystrickém kraji uspěl jeho dosavadní místopředseda Ondrej Lunter, syn dosluhujícího hejtmana Jána Luntera, který už nekandidoval a který ve volbách v roce 2017 porazil tehdejšího předsedu kraje, šéfa krajně pravicové strany LSNS Mariana Kotlebu.

V Nitranském kraji funkci hejtmana neobhájil Milan Belica, který tuto funkci zastává od roku 2001 a kterého podporovali i opoziční sociální demokraté (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. Novým předsedou tohoto kraje bude Branislav Becík, jenž kandidoval mimo jiné s podporou strany Hlas-sociální demokracie, kterou bývalý premiér Peter Pellegrini založil po odchodu ze Směru-SD. Becík se stal známý i tím, že během koronavirové nákazy vystupoval proti epidemickým opatřením.

„Ve velkých městech obecně vítězili kandidáti, které můžeme charakterizovat jako představitele slušné, moderní progresivní politiky založené na odborných řešeních,“ komentoval list Sme výsledky voleb. Dodal, že společnost většinově odmítla fašisty a extremisty, což ale neznamená, že jejich politická síla je nulová. Do budoucna by podle Sme mohlo být problémem, pokud by se extremistické a fašistické síly spojily.

Účast v komunálních volbách dosáhla 46,19 procenta, byla tak mírně nižší než v roce 2018. Ve volbách do orgánů samosprávných krajů hlasovalo 43,74 procenta oprávněných voličů, před pěti lety účast činila necelých 30 procent.

Obyvatelé Slovenska v sobotu volili nejen hejtmany samosprávných krajů a primátory měst, ale také starosty obcí a zastupitele v krajské, městské či obecní samosprávě. Právo volit v komunálních a krajských volbách mělo 4,46 milionu obyvatel s trvalým pobytem na Slovensku, včetně cizinců.

Podle slovenského statistického úřadu se do klání o post předsedy některého z osmi samosprávných krajů zapojilo přes 70 kandidátů. Téměř 6800 kandidátů se zase přihlásilo do voleb více než 2900 starostů a primátorů a kolem 45 tisíc lidí se rozhodlo ucházet o křeslo člena zastupitelstva samosprávných krajů, měst, obcí či městských částí.