Brexit: 52 procent Britů hlasovalo pro setrvání v EU, ukázal průzkum

Hlasování o brexitu

Hlasování o brexitu Zdroj: CTK

Celkem 52 procent britských voličů hlasovalo pro setrvání země v Evropské unii, 48 procent jich bylo pro vystoupení z nynější osmadvacítky. Vyplývá to z průzkumu, který dnes provedla agentura YouGov pro televizní stanici Sky News. Samotné výsledky by měly být průběžně zveřejňovány po půlnoci, jasno by pak mohlo být okolo páté hodiny středoevropského času. Volební komise Britům přislíbila, že konečný verdikt se dozví v čase snídaně.

YouGov vyzpovídala po internetu téměř 4800 lidí, řekl televizní stanici Joe Twyman, který má v agentuře na starosti politické a sociální průzkumy v Evropě. „Je to ale velmi těsné a stále velmi brzo, abychom znali konečné výsledky. Podle údajů, které vidíme a které vycházejí ze trendů, jež se objevily, a na základě historických precedentů si myslíme, že kampaň Remain (Zůstat v EU) má silnější pozici,“ dodal Twyman.

Průzkum byl proveden u voličů, kteří byli již dříve agenturou vyzpovídáni na téma, jaké jsou jejich voličské záměry. Souhlasili přitom, že agentuře poté potvrdí, jestli tak skutečně hlasovali.

Odborníci zároveň poukazují na to, že zveřejněný průzkum neodpovídá klasickým odhadům výsledků, které se provádějí například při parlamentních volbách formou rozsáhlého dotazování voličů při jejich odchodu z volebních místností. Průzkum tedy nemusí být příliš spolehlivý.

Britská libra po oznámení výsledku nicméně stoupla vůči dolaru na nové letošní maximum. K americké měně libra zpevnila o zhruba 0,75 procenta na nové šestiměsíční maximum 1,4996 dolaru a zpevňuje i k jiným předním měnám. Euro k libře kleslo na měsíční minimum 0,7614 libry.

Kurz britské libry k dolaruGraphical visualization of market data.

Britská měna reagovala rovněž na prohlášení šéfa britské protievropské strany UKIP Nigela Farage. „Vypadá to, že Remain (setrvání v EU) převáží,“ řekl Farage, který patřil k nejhlasitějším stoupencům odchodu Londýna z evropského bloku. Libra díky nadějím na udržení Británie v EU zpevňovala již dříve během dne.