Británie dodá Ukrajině raketomety s dostřelem 80 kilometrů. Lavrov se nedostane do Srbska

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zřejmě nedorazí do Srbska.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zřejmě nedorazí do Srbska. Zdroj: ministerstvo zahraničí RF, E15

Britský raketomet M270 zamíří na Ukrajinu.
Britský raketomet M270 zamíří na Ukrajinu.
Válka na Ukrajině: Kyjevská oblast je neustále pod palbou Rusů (5.6.2022)
Válka na Ukrajině: Kyjevská oblast je neustále pod palbou Rusů (5.6.2022)
Válka na Ukrajině: Kyjevská oblast je neustále pod palbou Rusů (5.6.2022)
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Británie rovněž dodá na Ukrajinu raketomety s dostřelem 80 kilometrů

Británie dodá Ukrajině raketomety s dostřelem až osmdesát kilometrů, které mají pomoci v boji proti ruským silám na východě země. Potvrdil to britský ministr obrany Ben Wallace. Ministerstvo ale z taktických důvodů neupřesnilo, kolik salvových raketometů M270 a příslušné munice pošle. Dodalo, že ukrajinští vojáci se budou učit raketomety obsluhovat v Británii.

„Tyto vysoce účinné salvové raketomety umožní našim ukrajinským přátelům lepší obranu před brutální dělostřeleckou palbou, kterou Putinovy jednotky nevybíravě ničí města,“ prohlásil Wallace. Spojené státy minulý týden Ukrajině přislíbily dodávku čtyř raketových systémů HIMARS, který může pálit rakety také až do vzdálenosti 80 kilometrů. Kyjev slíbil, že systémy bude používat k obraně a nikoli k útokům na území Ruska.

Británie už na Ukrajinu poslala lehké protitankové střely, obrněná vozidla, protilodní střely a protiletadlové obranné systémy. Další peníze pak vyčlenila na radarové systémy, rušičky GPS nebo přístroje pro noční vidění.

Tři balkánské země zakázaly přelet letadla s Lavrovem

Černá Hora, Severní Makedonie a Bulharsko zakázaly přelet ruskému vládnímu letadlu, kterým chtěl ministr zahraničí Sergej Lavrov cestovat na oficiální návštěvu do Bělehradu. Lavrov měl do Srbska v pondělí přicestovat na dva dny, během nichž se plánoval setkat mimo jiné s prezidentem Aleksandarem Vučičem nebo patriarchou srbské pravoslavné církve.

Návštěva vzhledem k okolnostem musela být podle britských médií zrušena. „Naše diplomacie ještě nezvládla teleportaci,“ řekl ruské agentuře Interfax vysoce postavený zdroj z ministerstva zahraničí. Mluvčí úřadu Maria Zacharovová označila incident za další uzavřený komunikační kanál.

Tisíce Britů uvěznilo v Evropě rušení letů

Aerolinky easyJet, WizzAir i British Airways zrušily během víkendu celkem téměř 200 letů, na evropských letištích tak zůstávají uvězněny až desítky tisíc britských cestujících, kteří se nemají jak vrátit domů. Problémy mají navíc i vlaky Eurostar.

Zrušeny byly například lety z Barcelony, Nice, Madridu, Belfastu, Ženevy, Korfu a z Glasgow. Na vině byl nedostatek zaměstnanců, problémy s IT a špatné počasí v celé Evropě. „Je nám to velmi líto a plně chápeme narušení, které to našim zákazníkům způsobí,“ uvedla letecká společnost easyJet podle deníku The Guardian. „Soustředíme se na to, abychom je dostali co nejdříve na místo určení,“ dodala.

Letecké společnosti se celkově potýkají s prudkým nárůstem poptávky po pandemii koronaviru. Dopravci během ní jen v Británii propustili více než třicet tisíc zaměstnanců, když se letecká doprava během lockdownů zastavila. Gatwick má o čtyřicet procent méně personálu, easyJet propustil deset procent svých zaměstnanců. Letecké společnosti jsou nyní obviňovány z toho, že prodávají více letenek, než kolik pasažérů zvládnou odbavit, uvedla BBC.

Z trhů a burz

Ropa jde nahoru, USA mohou tolerovat íránskou ropu

Ropa typu Brent vyskočila nad 120 dolarů za barel poté, co Saúdská Arábie zvýšila cenu svých červencových dodávek. To signalizuje, že trh s komoditou zůstane napjatý i poté, co se kartel OPEC a jeho partneři minulý týden dohodli na zvyšování těžby. Bloomberg uvádí, že za těchto okolností mohou Spojené státy pustit na trhy více íránské ropy i bez obnovy jaderné dohody z roku 2015.

„Pokud bude (podzimním) volbám dominovat potřeba snížit v Americe ceny benzinu, zavírání očí nad sankcionovanými barely je něco, co můžeme očekávat,“ řekl podle agentury Mike Muller ze společnosti Vitol, která je obchodníkem na komoditních trzích. Podle něj se názory odborníků na vývoj cen značně liší. „Jsou lidé, kteří si myslí, že bude stát 135 až 140 dolarů za barel. A pak jsou lidé, kteří míní, že se opět dostaneme pod sto dolarů,“ dodal.

Mercedes-Benz svolává téměř milion vozů kvůli možným problémům s brzdami

Německá automobilka Mercedes-Benz stahuje z celého světa téměř milion starších vozidel kvůli potenciálním problémům s jejich brzdovým systémem. O víkendu společnost uvedla, že bude kontaktovat majitele vozidel, protože jejich brzdy mohou být ovlivněny „pokročilou korozí“. Svolávací akce dopadne na celkem 993 407 vozů, z toho sedmdesáti tisíc v Německu. Opatření se týká automobilů tříd ML, GL a R vyrobených v letech 2004 až 2015.

Tweet dne

Zelenskyj skutečně jel přímo do výběžku u Severodoněcku. Pozoruhodné.

Novinář The Economist Oliver Carroll komentuje fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyrazil na frontovou linii na východě země, navštívil i obléhané město Lysyčansk a nedaleký Soledar.

Stane se dnes

  • Začíná plenární zasedání Evropského parlamentu; potrvá do 9. června.
  • Slovenský statistický úřad zveřejní údaje o vývoji průměrné mzdy a nezaměstnanosti v zemi v 1. čtvrtletí.
  • Začne vývojářská konference společnosti Apple, která se třetím rokem uskuteční on-line. Potrvá do 10. června.