Britové by mohli pracovat do 75 let, zvažuje vláda. Systém prý není udržitelný

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Miliony lidí ve Velké Británii by mohly pracovat až do 75 let. Vláda oznámila revizi penzijního systému. Ten současný prý není „v dlouhodobém horizontu udržitelný“.

V rámci revize důchodového systému bude vláda posuzovat, zda od jara 2028 výrazně zvýší věk odchodu do penze. Přesně v tom čase by měli odcházet do důchodu Britové, kterým je dnes kolem 55 let.

Změna by měla brát v potaz prodlužující se lidský život i společenské změny. „Při pohledu na změny v naší společnosti je určitě správné, že chceme přezkoumat státní důchodový systém, abychom se ujistili, zda je dlouhodobě udržitelný,“ uvedl ministr penzí Ros Altmann.

Jak připomíná list The Guardian, věk odchodu do důchodu poroste i bez vládní revize. Zatímco britští muži nyní odcházejí do penze v 65 letech a ženy v 60 letech, už do roku 2020 se výsledný věk změní na 66 let. Úřad pro rozpočtovou odpovědnost dokonce předpovídá, že do roku 2050 budou lidé odcházet do důchodu v 69 letech, o deset let později už v sedmdesáti.

Důchod až v 81 letech

Pojišťovací společnost Royal London nedávno zveřejnila výzkum naznačující, že dnešní pracující budou muset odejít do důchodu až v 81, aby mohli mít ve stáří stejně vysokou životní úroveň jako jejich rodiče. Podobné výzkumy podporují tezi, že řada lidí bude pracovat, dokud jim budou stačit síly, píše The Guardian.

„Očekáváme, že státní penzijní věk půjde nahoru rychleji, než se v současné době plánuje. Ti, kteří se zařazují do pracovního procesu v současné době, mohou s velkou pravděpodobností počítat s tím, že budou čekat až do svých 75 let, než dosáhnou na peníze z důchodového systému,“ poznamenal v této souvislosti Tom McPhail z firmy Hargreaves Lansdown.

Penze se nejvíce bojíme ve čtyřiceti