Brusel při hodnocení rozpočtů členských zemí zohlední migrační krizi

Uprchlíci v Maďarsku

Uprchlíci v Maďarsku Zdroj: ctk/ap

Evropská komise bude při svém hodnocení rozpočtové disciplíny zemí eurozóny případ od případu zohledňovat možné dopady migrační krize, řekl místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Konečné hodnocení rozpočtových plánů na rok 2016 by podle něj mělo být hotovo příští týden.

„Komise bude prosazovat dodržování pravidel Paktu stability a růstu,“ zdůraznil Dombrovskis. Připomněl ale také, že pakt počítá s určitou mírou pružnosti pro případy událostí s výrazným rozpočtovým dopadem, které jsou mimo možnost kontroly ze strany dotčených členských zemí.

Pierre Gramegna, ministr financí Lucemburska, které teď unii předsedá, po dnešním jednání s kolegy z EU řekl, že při srovnání dopadů migrační krize na jednotlivé rozpočty měl jako základ sloužit rok 2014.

Itálie se vyjeví v lepším světle

Komise bude podle něj možné dopady uprchlické krize případně zohledňovat ve svém pohledu na rozpočtovou disciplínu v letošním roce a při hodnocení návrhů rozpočtů eurozóny na rok příští.

Evropská komise, která hlídá dodržování pravidel Paktu stability a růstu, dala v minulých týdnech najevo, že pokud se vůbec rozhodne k uprchlické krizi přihlédnout, bude tak přísně činit jen případ od případu. Migrační krize totiž na hospodaření členských zemí unie dopadá různě silně.

Italský ministr hospodářství Carlo Padoan už ale dnes podle agentury ANSA řekl, že na Itálii čeká ze strany komise v tomto ohledu příznivý pohled. Itálie je totiž spolu s Řeckem zemí, kudy do EU mířilo v letošním roce nejvíce uprchlíků.