Cameron: Brexit myslím smrtelně vážně, EU se musí změnit

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Pokud Evropská unie chce, aby Británie zůstala jejím členem, musí být v budoucnu flexibilnější, řekl britský premiér David Cameron. Zdůraznil, že svá slova ohledně možného odchodu své země z unie myslí "smrtelně vážně", pokud osmadvacítka nepřistoupí k reformám. Londýn chce v úterý v Bruselu předložit dopis, v němž oznámí své požadavky na reformy EU.

Na konferenci asociace britského průmyslu Cameron podle zpravodajského serveru BBC dodal, že současný status quo „není pro Británii dostačující“. Chce prý volnější a konkurenceschopnější unii, která poskytne větší ochranu zemím, jež stejně jako Británie nepoužívají euro. Jednotnou evropskou měnu zavedlo zatím 19 zemí z osmadvaceti.

Británie, jejíž vztah k Evropské unii byl vždy nejednoznačný, uspořádá referendum o setrvání v tomto bloku na konci roku 2017. Sám Cameron zastává názor, že Británie by měla v reformované EU zůstat. „Otázka nezní, jestli by Británie mohla přežít mimo EU, ale jestli by byla úspěšnější,“ řekl k tomu dnes vůdce konzervativců.

Cameron prý hodlá rozmetat „hloupé argumenty“, jako je názor, že Británie by mimo unii nemohla existovat, nebo že by naopak mimo EU prosperovala jako Norsko.

Žít a nechat žít

Cameron dodal, že osobně nemá k evropským institucím žádný „citový vztah“. Zopakoval, že unie by měla být flexibilnější a zastavit proces dalšího sbližování. Británie chce unii ve smyslu „žít a nechat žít“, dodal premiér. „Chceme být ve společném trhu, ne ve společné zemi,“ uvedl Cameron, jenž čelí požadavkům na opuštění unie i v rámci své vlastní strany.

O požadavcích Británie by měl v úterý v Bruselu jednat britský ministr financí George Osborne s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Britská vláda bude v dopise, který obdrží předseda Evropské rady Donald Tusk, žádat mimo jiné větší suverenitu pro národní vlády a omezování sociálních dávek pro zahraniční pracovníky.