Ceny pšenice po útoku na Oděsu rostou, Ryanair hlásí první zisk po třech letech

Dohoda o ukrajinském obilném exportu je po ruském raketovém útoku v ohrožení.

Dohoda o ukrajinském obilném exportu je po ruském raketovém útoku v ohrožení. Zdroj: E15.cz

Obilný terminál přístavu Oděsa (23. 7. 2022).
Hašení požáru po ruském úderu na přístav. Oděsa, 23. 7. 2022.
Hašení požáru po ruském úderu na přístav. Oděsa, 23. 7. 2022.
Ryanair po třech letech vykázal zisk.
S napětím se čeká na restrukturalizační plán Evergrande.
6
Fotogalerie

Dobré ráno!

Je 206. den roku, svátek má Jakub, před 22 lety při nehodě letadla Concorde společnosti Air France v Paříži zemřelo 113 lidí a nastal konec nadzvukového dopravního létání.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Dohoda o obilí je v ohrožení, ceny pšenice znovu rostou

Přelomová dohoda z pátku, která má umožnit vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů Oděsa, Čornomorsk a Južne je v ohrožení poté, co Rusko v sobotu zaútočilo na Oděsu. „Je zřejmé, že cílem nepřítele bylo zasáhnout konkrétně oděský obchodní námořní přístav. Čtyři střely typu Kalibr mířily právě tímto směrem. Dvě z nich sestřelila protivzdušná obrana, dvě zasáhly objekty infrastruktury samotného přístavu,“ sdělila podle agentury Unian armádní mluvčí Natalija Humenjuková.

Moskva tvrdí, že útok mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď. Kyjev uvedl, že úder nepoškodil skladiště obilí v přístavu a přípravy na obnovení vývozu pokračují. Podle něj může Ukrajina během osmi až devíti měsíců exportovat šedesát milionů tun obilovin, pokud nebudou námořní přístavy zablokované a budou bez problémů fungovat.

Ceny pšenice na trzích ovšem v reakci na útok znovu vyskočily poté, co se v pátek propadly téměř o šest procent a dostaly se na nejnižší úroveň od začátku února. Nyní se pohybují kolem 7,8 dolaru za bušl. Bloomberg s odkazem na svůj zdroj uvedl, že v oděském přístavu bylo v době útoku devět lodí, včetně čtyř naložených kukuřicí v hodnotě 45 milionů dolarů.

✅ Aerolinky Ryanair vykázaly první zisk po třech letech

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair vykázala v období od dubna do června zisk po zdanění 170 milionů eur. Jde o její první zisk po třech letech, zaostal ale za čísly z dob před koronavirovou pandemií.

Ve stejném období v roce 2019 činil zisk firmy 243 milionů eur. Analytici přitom odhadovali, že společnost bude mít v prvním kvartálu zisk 157 milionů eur. Podle počtu cestujících největší evropská letecká společnost ale upozornila, že je příliš brzy vydávat smysluplný výhled pro finanční rok, který skončí 31. března 2023.

„I když stále doufáme, že vysoká míra proočkovanosti v Evropě umožní leteckému a turistickému průmyslu plně se zotavit a konečně hodit koronavirus za hlavu, nemůžeme ignorovat riziko nových variant covidu-19 na podzim 2022,“ řekl generální ředitel Michael O’Leary.

✅ Čína s napětím čeká na plán Evergrande

Očekává se, že čínský realitní gigant Evergrande v nejbližších dnech předloží předběžný plán restrukturalizace, čas na to má do konce týdne. Dění ve firmě se závazky přesahujícími 300 miliard dolarů ale vzbuzuje nervozitu. Společnost uvedla, že její generální ředitel a finanční ředitel rezignovali poté, co interní vyšetřování zjistilo, že zneužili přibližně dvě miliardy dolarů na půjčky. Finance měly být převedeny a přesměrovány zpět do skupiny prostřednictvím třetích stran a použity pro obecné operace skupiny.

Pokračují přitom obavy z dopadu krize Evergrande na celý realitní sektor. Japonský bankovní gigant Nomura aktuálně podle BBC uvedl, že od začátku potíží v Evergrande stále větší počet developerů nedokázal splatit svůj dluh a pokračovat ve stavebních pracích.

✅ Barmská junta popravila aktivisty

Barmská vojenská vláda popravila čtyři muže odsouzené k trestu smrti, včetně dvou prodemokratických aktivistů, jež dříve obvinila na základě protiteroristického zákona. Šlo o první popravu v této jihovýchodní asijské zemi za několik desítek let.

Mezi popravenými muži byl dlouholetý prodemokratický aktivista Ťjo Min Yu, známější pod přezdívkou „Kou Jimmy“ a bývalý poslanec Pchjo Zeja Tho z Národní ligy pro demokracii (NLD) svržené barmské vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij.

✅ Sopka Sakuradžima pokračuje v aktivitě

V jihozápadním Japonsku v pondělí již druhým dnem pokračuje v aktivitě sopka Sakuradžima, která se nachází zhruba padesát kilometrů od jaderné elektrárny. Informovala o tom agentura Kjódó, podle níž zatím nebyly hlášeny žádné škody. Nadále přesto platí nejvyšší pátý stupeň pohotovosti, který v neděli vyhlásil japonský meteorologický ústav.

Sakuradžima poprvé vybuchla v neděli, meteorologický ústav poté doporučil evakuaci některých oblastí. Japonská vláda nadále vyhodnocuje situaci, včetně případných škod způsobených erupcemi.

Stane se dnes

  • Dvojice uchazečů kandidujících do čela Konzervativní strany se střetne v televizní debatě stanice BBC News.
  • Institut Ifo bude informovat o červencovém vývoji podnikatelské nálady v Německu.
  • Britská nadnárodní telekomunikační společnost Vodafone Group oznámí hospodářské výsledky za první čtvrtletí finančního roku 2023.