Čeští politici o slovenských volbách: Sestavit vládu nebude lehké

Předvolební billboard strany Směr-SD slovenského premiéra Roberta Fica

Předvolební billboard strany Směr-SD slovenského premiéra Roberta Fica Zdroj: ctk/AP

Sestavení vlády na Slovensku bude podle českých vládních stran kvůli roztříštěnosti volebních výsledků velmi těžké. Stabilní slovenská vláda je podle tuzemských politiků z koalice i opozice důležitá i pro Česko, protože Slovensko bude letos předsedat Evropské unii. Podle ministra zahraničních věcí Lubormíra Zaorálka (ČSSD) má šanci na její sestavení jen dosud vládnoucí Směr-sociální demokracie, řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Strana premiéra Roberta Fica získala v sobotních parlamentních volbách na Slovensku zhruba 28 procent hlasů, což je výrazné oslabení oproti minulým volbám i předvolebním průzkumům, a překvapivě uspěla krajní pravice.

Český premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poblahopřál svému slovenskému protějšku Ficovi (Směr-SD) k vítězství ve volbách. Kvůli velkému stranickému roztříštění nového parlamentu nebudou podle něj jednaní o nové vládě jednoduchá. „Přál bych proto Slovensku, aby mělo co nejdříve silnou a stabilní vládu, se kterou budeme moci i nadále těsně spolupracovat jako nejbližší sousedi i partneři v EU a V4,“ uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení.

„Na Slovensku bude velmi těžké, pokud ne přímo nemožné, sestavit rozumnou vládu,“ napsal na twitteru vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Europoslanec Pavel Telička (ANO) v reakci na výsledky připomněl na sociální síti pád vlády Mirka Topolánka v roce 2009. „Zopakuje Slovensko tragickou chybu ČSSD, která během českého předsednictví v EU sobecky svrhla vládu, nebo se dokáže shodnout na sestavení vlády?“ uvedl.

Podle Zaorálka Slovensko obstojí. „Je nesmírně důležité v době, kdy Evropa čelí takovým testům, aby bylo slovenské předsednictví schopno pomoci. Jsem přesvědčen, že bude Smer schopen sestavit proevropskou vládu a že Slovensko bude schopno to splnit,“ uvedl Zaorálek v ČT.

Právě předsednictví Slovenska Radě EU je podle tuzemských politiků důležité i pro Česko. „Nová slovenská vláda bude od poloviny roku předsedat EU a Česká republika je připravena Slovensko v jeho předsednické roli silně podporovat,“ sdělil Sobotka.

„Vládní stabilita Slovenska je i v zájmu České republiky, zejména kvůli nadcházejícímu slovenskému předsednictví EU, které bude muset řešit otázky migrační krize a důsledků britského referenda o odchodu z EU,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska bude sestavení vlády obtížné, a taková vláda by nebyla více proevropská než dosavadní, což je i signálem pro další spolupráci zemí visegrádské čtyřky.

„Koaliční jednání nebude nijak jednoduché, ale jsem přesvědčen, že vážnost situace a hrozba migrační krize i odpovědnost v předsednictví (EU) přiměje realistické politické strany, aby koalici uzavřely,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Překvapivý úspěch extremistů

Dosud vládnoucí Směr ve volbách přišel o dosavadní většinu 83 ze 150 poslanců, umožňující jednobarevnou vládu. Fico nicméně oznámil, že se pokusí sestavit novou vládu, jakkoli to nebude snadné a zřejmě potrvá delší čas, než bylo dosud zvykem.

Zatímco Ficova strana proti dřívějšku oslabila, překvapivý úspěch zaznamenala s osmi procenty hlasů krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko. Fico vsadil v předvolební kampani především na téma migrační krize. „Sociální demokraté nemohou přebírat témata a rétoriku extremistů, sami ztratí podporu a extremistům otevřou prostor,“ uvedl dnes na twitteru ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Samozřejmě mě mrzí propad KDH (Křesťanskodemokratického hnutí) a zároveň úspěch extremistů,“ napsal šéf lidovců Bělobrádek.

„Slovenská volební lekce - populismus není klíčem k vládě, ale spíše k otevření dveří ještě populističtějším a krajním politickým subjektům,“ prohlásil Telička. Šéf ODS označil úspěch krajní pravice za varování pro celou Evropu. „Je varující, že se voliči rozhodli podpořit někoho, jehož názory do demokratické společnosti nepatří. Nesmíme dopustit, aby se něco takového opakovalo i u nás,“ uvedl.

Volby skončily patem, hrozí ústavní krize, píšou slovenská média