Čína má úvěrové dilema

Čína, stavebnictví

Čína, stavebnictví Zdroj: profimedia.cz

Čínské banky mají být přísnější na developery. Objem úvěrů, které by realitní společnosti mohly přestat splácet, v posledních měsících roste. Navíc řada velkých firem bude letos potřebovat refinancovat krátkodobé úvěry, jejichž hodnotu agentura Moody’s spočítala na 159 miliard jüanů, což je v přepočtu 25 miliard dolarů. A to v době, kdy nemovitostní trh v Číně po předchozím poklesu stagnuje a výraznější oživení se nečeká.

Banky by proto měly nutit developery k rychlejšímu prodeji domů a bytů, případně k odprodeji podílů v projektech jiným společnostem, jak doporučuje podle zdrojů agentury Bloomberg čínský bankovní regulátor CBRC. Pokud budou mít banky podezření, že poroste riziko nesplácení nemovitostních úvěrů, mají od developerů požadovat i navýšení zástav. Regulátor banky rovněž varoval, že řadu rizik mohou snadno přehlédnout, protože některé realitní firmy získávaly peníze díky soukromým půjčkám spřízněných osob či přes jiné spřátelené společnosti.

Realitní boom nepřijde

Optimismus bankám nedodala ani poslední statistika o růstu cen nemovitostí. Ta sice ukázala, že v 50 ze 70 sledovaných měst ceny v červenci ve srovnání s minulým měsícem rostly, ale meziročně se přesto v 58 městech propadly. V červnu zažilo meziroční pokles 57 čínských měst. Snaha vlády o krocení realitní bubliny je tak podle čínských analytiků úspěšná. Nynější stav lze prý popsat jako stagnaci, která se v realitní boom v příštích měsících rozhodně nepromění. Developeři mají stále velké zásoby hotových bytů, kterých se kvůli tlaku bank potřebují zbavit. Prodej musí podporovat slevami, i když nedávné zlevnění hypoték trochu oživilo poptávku po vlastním bydlení.

Z Číny tak přicházejí poměrně smíšené signály. Na jedné straně mají být banky přísnější na sektor, který se na celkových bankovních úvěrech podílí skoro z 20 procent. Na druhé straně úřady naznačují uvolňování měnové politiky jako součást boje s oslabujícím ekonomickým růstem. Ten trpí nižším výkonem exportních odvětví i slabší domácí poptávkou.

Růst čínského hospodářství za letošní druhé čtvrtletí dosáhl meziroční hodnoty 7,6 procenta, což je nejnižší tempo za poslední tři roky. Letos už dvakrát čínská centrální banka snížila úrokové sazby. Dvakrát letos klesly i povinné minimální rezervy, tedy podíl vkladů, které musí banky držet jako rezervu u centrální banky. To vše s cílem rozpumpovat úvěrování a podpořit tak investice a domácí poptávku.

Jak roste čínská ekonomikaJak roste čínská ekonomika

Špatné zprávy pro Evropu

Ochota firem a domácností půjčovat si nerostla v posledním půlroce tak rychle jako v loňském roce. Boom zažívaly jen krátkodobé půjčky. Střednědobé a dlouhodobé úvěry pro firmy, které se na celkových bankovních úvěrech podílejí deseti procenty, vzrostly meziročně na konci druhého čtvrtletí u těžkého průmyslu o 5,8 procenta a u lehkého průmyslu o 3,6 procenta. To je podstatně pomalejší růst než v letošních prvních třech měsících, konstatuje pololetní zpráva čínské centrální banky. Domácnosti si sice půjčily ve druhém čtvrtletí meziročně o 16,6 procenta více než loni, ale i to je nižší růst než na začátku roku.

Slabý růst firemních investic by se mohl snadno přenést i do Evropy. Poměrně tvrdý zásah by musely vstřebat zejména německé firmy, které patří k jedněm z největších dodavatelů strojů a zařízení pro čínský průmysl a na něž je navázána i spousta českých subdodavatelů. Analytici Mezinárodního měnového fondu spočítali, že snížení tempa růstu čínských investic o jeden procentní bod by dlouhodobě zmenšilo růst německého HDP o zhruba jednu desetinu procentního bodu. V případě prudšího investičního výpadku by německý HDP mohl utrpět ztrátu až 0,75 procenta.

Čínská vláda slibuje, že má dost možností, jak ekonomiku podpořit a dodržet letošní předsevzetí, že ekonomika poroste o 7,5 procenta. Podobně masivní stimulační balíček jako v roce 2009, kdy do ekonomiky napumpovala v přepočtu přes půl bilionu amerických dolarů, se však určitě nechystá.