Čína opět snížila úrokové sazby, pošesté za poslední rok

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Čínská centrální banka snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a také znovu zmírnila požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Je to již šesté snížení sazeb od loňského listopadu a další pokus o oživení druhé největší světové ekonomiky, která se potýká s prohlubujícím se útlumem, uvedla agentura Reuters.

anka snížila jednoletou zápůjční sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,35 procenta, jednoletou depozitní sazbu rovněž o čtvrt bodu na 1,50 procenta. Povinný podíl peněz, které musejí komerční banky držet na účtu u centrální banky, se sníží o půl procentního bodu na 17,5 procenta. Ke snížení rezerv, které komerčním bankám uvolňuje více peněz na úvěry, přikročila centrální banka v tomto roce počtvrté.

„Centrální banka dodala ekonomice další dávku stimulace,“ uvedli podle agentury Reuters analytici společnosti Capital Economics. Podle nich přistoupí banka k dalším takovým krokům do konce roku ještě jednou a pak znovu počátkem příštího roku. „Stále čekáme na jasný důkaz ekonomického obratu,“ uvedl Mark Williams z Capital Economics. „Předpokládáme ale, že s další chystanou stimulací ekonomika brzy zesílí,“ dodal.

Centrální banka dodala ekonomice další dávku stimulace

Čína letos uvolňuje měnovou politiku nejrazantnějším tempem od globální krize na konci minulého desetiletí. Peking chce podpořit ekonomiku, kterou nyní trápí slabá poptávka a přebytek výrobních kapacit.

Zhruba v době, kdy centrální banka oznámila nové kroky, premiér Li Kche-čchiang ve státním rozhlase uvedl, že Čína bude nadále „rozumným způsobem“ využívat snižování sazeb a minimálních rezerv k podpoře ekonomiky, která teď zpomaluje. Vyjádření nejvyšších vládních činitelů k měnové politice jsou přitom neobvyklá a zesilují očekávání, že Peking bude v těchto krocích pokračovat.

Čínská ekonomika loni vzrostla o 7,3 procenta, což byl nejpomalejší růst za posledních 24 let. V letošním třetím čtvrtletí její výkon dál slábl a hrubý domácí produkt se v meziročním srovnání zvýšil o 6,9 procenta po růstu o sedm procent v předešlém kvartálu. Podle analytiků není jasné, zda se podaří splnit letošní vládní cíl dosáhnout v tomto roce sedmiprocentního růstu.

Čínští vůdci začali v minulých letech sledovat strategii nasměrování ekonomiky k pomalejšímu, ale udržitelnějšímu růstu. Namísto jednostranného zaměření na vývoz a investice usiluje Peking o větší důraz na domácí spotřebu a sektor služeb. Výraznější oslabování ekonomického růstu by ale podle některých názorů mohlo v nejlidnatější zemi světa vyvolat sociální napětí.