Čína uvolní politku jednoho dítěte a zruší „převýchovné“ tábory

Čínská porodnice

Čínská porodnice Zdroj: profimedia.cz

Čína po dlouhých desetiletích vyslyší volání ochránců lidských práv a uvolní politiku jednoho dítěte. Peking také zruší pracovní tábory, do kterých se zatčení mohli dostat i bez soudu.

Podle nových pravidel si Číňané budou moci pořídit dvě děti, pokud alespoň jeden z rodičů nemá sourozence, uvedla státní agentura Nová Čína. Dosud přitom platilo, že dvě děti si mohou pořídit jen páry, kde jsou oba partneři jedináčci. Výjimky se vztahovaly na narození dvojčat, obyvatele vybraných převážně venkovských oblastí a příslušníky menšin.

Politiku jednoho dítěte nekritizují jen lidskoprávní aktivisté, ale i čínští a zahraniční ekonomové. Ti poukazují, že rychle stárnoucí populace může vážně ohrozit konkurenceschopnost druhé největší ekonomiky světa. Další kritici upozorňují na to, že politika uvrhla do chudoby řadu čínských seniorů, kteří tradičně spoléhají na finanční podporu svých dětí.

„Jako součást snah o posílení lidských práv a vylepšení praxe v soudnictví“ Peking navíc zruší program takzvané převýchovy prostřednictvím práce, tedy kritizované pracovní tábory, při jejichž zakládání v 50. letech se čínský vůdce Mao Ce-tung inspiroval u sovětských gulagů. Číňané mohou v táborech skončit až na čtyři roky, aniž by o jejich vině rozhodl soud.

Podle nejnovějších údajů čínského ministerstva spravedlnosti úřady v 350 táborech v roce 2008 zadržovaly 160 tisíc lidí. OSN ovšem tvrdí, že toto číslo je nyní pravděpodobně vyšší a dosahuje až 190 tisíc.

Změny schválil čtyřdenní sjezd vedení komunistické strany, který skončil ve čtvrtek. Na setkání také padlo rozhodnutí, že klesne počet zločinů, za které je možné udělit trest smrti.