Čína zatýká příbuzné uprchlého aktivisty

Čchen Kuang-čcheng

Čchen Kuang-čcheng Zdroj: profimedia.cz

Čínské úřady začaly zatýkat příbuzné a blízké uprchlého disidenta Čchen Kuang-čchenga, který se podle neověřených informací skrývá na ambasádě USA v Pekingu. Informuje o tom dnes internetový server BBC. Policisté v současnosti údajně vyslýchají i známého aktivistu Chu Ťia.

Čchenovi se z domácího vězení za dramatických okolností podařilo utéct jen několik dnů před tím, než se v Pekingu budou konat čínsko-americká strategická jednání, kterých se zúčastní i šéfka diplomacie USA Hillary Clintonová a ministr financí Timothy Geithner. Útěk známého disidenta, který je slepý, znamená pro Washington značný problém. Spojené státy usilují o zlepšení vztahů s Čínou, přičemž v poslední době se jim v tom dařilo.

Američané současné dění vůbec nekomentují a ani nepotvrdili, že by se Čchen na jejich ambasádě skutečně skrýval. Čínská policie mezitím drží v domácím vězení Čchenovu ženu a jeho šestiletou dceru. Řada jeho příbuzných byla zadržena a po dalších policisté pátrají.

Američané zatím nepotvrdili, zda Čchen Kuang-čcheng uprchl na jejich ambasádu v PekinguAmeričané zatím nepotvrdili, zda Čchen Kuang-čcheng uprchl na jejich ambasádu v Pekingu|profimedia.czAmeričané zatím nepotvrdili, zda Čchen Kuang-čcheng uprchl na jejich ambasádu v Pekingu

Za mřížemi skončila přítelkyně uprchlého disidenta Che Pchej-žung, která se na svém blogu pochlubila, že Čchena odvezla do Pekingu. „Mluvil jsem s ní a její poslední slova byly 'PSB (Úřad pro veřejnou bezpečnost) právě dorazil',“ řekl novinářům Bob Fu z neziskové organizace ChinaAid. Blog Čchenovy přítelkyně byl následně smazán a úřady znemožnily, aby na některých internetových stránkách bylo možné vyhledávat Čchenovo jméno.

Zadržení Chu-Ťia potvrdila jeho manželka Ceng Ťin-jen, podle níž vyšetřovatelé zároveň prodloužili vazbu jejího chotě o 24 hodin. „Když jsem se jich zeptala, kde Chu bude spát, tak mi odpověděli, že na židli,“ řekla.