Citibank: Výstup Řecka z eurozóny je neodvratitelný

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Pravděpodobnost řeckého odchodu z eurozóny se podle některých analytiků blíží jistotě. „Pravděpodobnost řeckého výstupu z eurozóny vidíme až 75procentní,“ uvedl za Citibank hlavní analytik pro Českou a Slovenskou republiku Jaromír Šindel. Ještě před pár měsíci Citibank viděla pravděpodobnost odchodu nejslabšího článku eurozóny jako padesátiprocentní.

Že Řecko bude muset opustit eurozónu si myslí také Trevor Williams, hlavní ekonom britské banky Lloyds. „Pravděpodobnost exitu Řecka z eurozóny v posledních týdnech bezesporu vzrostla,“ dodává Jiří Soustružník z Patrie. Predikce Citibank počítá s řeckým opuštěním společné měny začátkem příštího roku. „Uvažujeme s 1. lednem pokud by mělo jít o administrativní krok,“ vysvětluje Šindel.

Scénář Citibank počítá, že vyspoupení z Řecka bude následováno ostrou devalvací směnného kurzu nové řecké měny a silným dopadem na již zdevastovanou řeckou ekonomiku. Evropská unie (EU) a Mezinárodní měnový fond (MMF) by měli kooperovat ve snaze snížit negativní dopady na Řecko. „To zůstane v EU, nebo vystoupí a opět vstoupí, a získá nízkoúročené půjčky od EU a MMF,“ stojí v ekonomickém výhledu Citibank.

Oslabení nové řecké měny o 60 procent vůči euru bude mít za následek dočasné zvýšení státního dluhu Řecka na 400 procent tamního HDP. Důvodem je právě směnný kurz, současné závazky má Řecko v eurech a s redenominací se nepočítá. „Po roce 2016 počítáme s odpisem mezivládních závazků, kdy by se v roce 2016 měl dluh dostat na 91 procent HDP,“ píší analytici Citibank.

Podle analytiků bude mít výstup Řecka z eurozóny celoevropské následky a bude doprovázen opatřeními hospodářské politiky. Citibank počítá s tím, že Evropská centrální banka sníží základní úrokovou sazbu ze současného jednoho procenta na půl procenta a obnoví nabídku nízkoúročených tříletých půjček na podporu likvidity bankovního sektoru známých jako LTRO.

ECB také obnoví nákupy italských a španělských dluhopisů na sekundárních trzích, aby snížila jejich rostoucí výnosy. Vyloučeny nejsou ani druhé záchranné balíčky pro Portugalsko a Irsko.