Clintonová si dnes nominaci nezajistí, Trump musí výrazně uspět

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Dnešní primárky republikánů a demokratů v pěti státech severovýchodu USA o stranických prezidentských nominacích ještě nerozhodnou. Demokratická favoritka Hillary Clintonová, ačkoli může s nominací prakticky počítat, si ji po dnešním hlasování ještě definitivně nezajistí. U republikánů zase musí Donald Trump výrazně uspět, aby si k automatické nominaci nezavřel cestu.

Pro Trumpa se podle analytiků může stát osudným Pensylvánie, která na stranický konvent vyšle 54 nezávislých delegátů. Primárky skončí ve 20:00 místního času (středa 02:00 SELČ), ihned poté se očekávají první výsledky.

Republikáni a demokraté dnes společně hlasují v Connecticutu, Delawaru, Marylandu, Pensylvánii a na Rhode Islandu. Průzkumy veřejného mínění předpokládají vítězství stranických favoritů, tedy Clintonové a Trumpa.

V případě demokratů je ve zmíněných pěti státech k dispozici 463 delegátů a také superdelegátů, což jsou účastníci letního demokratického sjezdu, kteří budou moci o prezidentském kandidátovi hlasovat nezávisle na výsledcích primárek ve svých domovských státech.

Clintonové chybí více než 400 delegátů

Clintonová má podle propočtu agentury AP dosud zajištěnou podporu 1944 delegátů a superdelegátů, dalších 439 jí k automatické nominaci chybí. Kvůli proporčnímu dělení delegátů se svým sokem Berniem Sandersem si ale Clintonová zcela jistě nominaci ještě dnes nezajistí, napsal deník The New York Times. Zároveň ovšem dodal, že pokud politička na severovýchodě dosáhne podobného výsledku jako ve státě New York, může nominační zápas považovat za prakticky vyhraný.

U republikánů zůstává nominace stále otevřená. Jisté je, že Trumpovi rivalové Ted Cruz a John Kasich nemají žádnou šanci zajistit si delegáty pro automatickou nominaci. Trump zase i přes svá dosavadní vítězství prozatím nedokázal celkové klání rozhodnout ve svůj prospěch a není jasné, zda se mu před červencovým celostátním sjezdem podaří získat potřebný počet delegátů pro automatickou prezidentskou nominaci.

Pokud by dnes výrazně uspěl, cestu k oficiální republikánské kandidatuře by si usnadnil. Ve hře je dnes 172 republikánských delegátů a v Connecticutu, Delawaru, Marylandu a částečně také v Pensylvánii volební systém dává přednost vítězi, což podle průzkumů hovoří pro Trumpa.

Pensylvánie jako zásadní překážka

Pensylvánie se ale může pro Trumpa stát obtížnou překážkou. Pokud zde realitní magnát drtivě zvítězí, jak sondáže ukazují, bude si schopen zajistit zcela určitě pouze 17 delegátů. Zbývajících 54 pensylvánských delegátů bude na sjezdu vystupovat nezávisle, takže Trump nebude moci na jejich podporu spoléhat.

V situaci, kdy Trump usiluje o každý hlas, se nezávislí delegáti z Pensylvánie stávají významnou silou. Trump má dosud 845 delegátů a dalších 392 mu pro automatickou nominaci chybí.