Crédit Agricole čelí v USA obří pokutě. Porušovala prý sankce vůči Íránu

Crédit Agricole

Crédit Agricole Zdroj: Profimedia.cz

Francouzská bankovní skupina Crédit Agricole zaplatí úřadům ve Spojených státech pokutu 787 milionů dolarů (18,7 miliardy korun) kvůli údajnému porušování amerických sankcí vůči Íránu, Súdánu, Barmě a Kubě. Uvedl to newyorský regulační úřad. Banka tak ukončí vyšetřování, podle něhož v rozporu s těmito sankcemi nelegálně přesouvala peníze přes americký finanční systém.

Crédit Agricole byla obviněna z porušení amerických sankcí vůči Íránu, Súdánu, Barmě a Kubě a podle zdrojů se ho dopustila mezi lety 2003 a 2008. Americké úřady se prý s bankou dohodnou, že se Crédit Agricole nebude muset přiznat k žádnému obvinění, pokud splní určité požadavky.

Manhattanská prokuratura uvedla, že dceřiné firmy Crédit Agricole přes americký systém převedly stovky milionů dolarů jménem svých klientů v Súdánu, Íránu, na Kubě a v Barmě. Podle státního zastupitelství ve Washingtonu byla dcera francouzské banky Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CA-CIB) obviněna z falšování záznamů newyorských finančních institucí, z porušení amerického zákona o obchodování s nepřítelem a zákona, který umožňuje prezidentu USA po vyhlášení stavu nouze regulovat obchod. Dceřiná firma podle úřadu přijala odpovědnost za trestnou činnost.

Crédit není první, pokuty dostaly banky i dříve

Crédit Agricole je další zahraniční bankou, která zřejmě ukončí vyšetřování kvůli možnému porušení amerických sankcí. Zhruba desítka mezinárodních bank, převážně z Evropy, dostala od roku 2009 v obdobné souvislosti v USA pokuty v celkové výši 14 miliard dolarů.

Největší francouzská banka BNP Paribas zaplatila kvůli porušování amerických sankcí rekordní pokutu 8,9 miliardy dolarů. Banka loni v červnu přiznala, že porušila obchodní sankce USA zajišťováním finančních transakcí pro klienty ze Súdánu, Kuby a Íránu.

Úřady údajně nadále vyšetřují italskou UniCredit, francouzskou Société Générale a německou Deutsche Bank.