Daně kvůli příchodu uprchlíků zvyšovat nemusíme, uklidňuje Němce Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem

Německá kancléřka Angela Merkelová s migrantem Zdroj: ctk/AP

Německo nebude muset zvyšovat daně kvůli tomu, aby mohlo financovat stovky tisíc uprchlíků a dalších migrantů, kteří zemi v posledních týdnech zaplavily. Prohlásila to německá kancléřka Angela Merkelová. Do listopadu by měl kabinet připravit nové předpisy, které by měly pomoci řešit příval migrantů.

Německo očekává, že do země letos celkem dorazí 800 tisíc žadatelů o azyl nebo i více. Merkelová v rozhovoru pro deník Bild zdůraznila, že „rozhodně“ nedojde k žádnému zvyšování daní v zemi kvůli tomu, aby bylo o tyto lidi postaráno.

„Můžeme být rádi, že byla země v posledních letech dobře řízena a že je naše ekonomická situace v současné době dobrá,“ uvedla německá kancléřka.

Obliba Merkelové mírně klesla

Jak poznamenala agentura AP, popularita Angely Merkelové v souvislosti s přílivem uprchlíků do země lehce poklesla. Kancléřka se v novém rozhovoru rovněž snažila rozptýlit obavy Němců z toho, že by množství uprchlíků mohlo zahltit německý systém zdravotní péče. Nikdo by neměl mít „strach, že kvůli uprchlíkům přijde o svou vlastní kvalitní péči“, uvedla kancléřka.

Podle Petera Altmaiera se země dokáže vypořádat s přílivem nově příchozích, musí ale zjednodušit systém zacházení s nimi. Šéf kancléřčina úřadu Altmaier byl Merkelovou pověřen, aby se zabýval koordinaci uprchlické politiky.

Jak uvedl, Německo „se neotočí zády“ k někomu, kdo pomoc potřebuje, musí ale snížit byrokracii a urychlit azylový proces. Země rovněž potřebuje posílat rychle zpět domů ty, kteří si udělení azylu nezaslouží, dodal Altmaier.