Do čela amerického tažení proti zbraním se postaví viceprezident Biden

Newtown několik dní po útoku

Newtown několik dní po útoku Zdroj: profimedia.cz

Vládní iniciativu, která by měla reformovat americké zbraňové zákony, povede viceprezident Joe Biden. Bidenovo pověření by měl ještě dnes oznámit prezident Barack Obama. Neočekává se, že dnes padne konkrétní politické rozhodnutí, Bidenovým úkolem bude koordinace činnosti jednotlivých vládních agentur.

Obamova iniciativa přichází v reakci na všeobecné volání po zastavení ozbrojených útoků poté, co minulý týden Adam Lanza zastřelil 26 lidí v základní škole ve městě Newtown.

Prezident už v neděli během ceremoniálu k uctění památky obětí střelby vyzval ke změně přístupu Spojených států k problematice ozbrojeného násilí. Prohlásil, že „použije veškerou sílu svého úřadu“ na to, aby zabránil dalším podobným tragédiím.

Přísnější kontrolu zbraní se už pokoušelo prosadit několik amerických prezidentů, obvykle po masakrech podobných tomu v Newtownu. Naráželi ale na vysokou popularitu zbraní v USA a Národní puškovou asociaci, vlivnou lobbistickou skupinu. Ústavní právo držet zbraň chápe řada Američanů jako neměnnou výsadu.

Přístup některých politiků se ale po neštěstí v Newtonu mění. Například demokratický senátor Joe Manchin, který dosud platil za advokáta zbraní, nyní připouští přísnější regulaci vojenských pušek podobných té, kterou použil Lanza.

Zatím jediným konkrétním krokem Obamovy administrativy je otevřená podpora demokratické senátorky Dianne Feinsteinové, která usiluje o znovuzavedení zákazu „útočných zbraní“. Ten platil od roku 1994, v roce 2004 ale vypršel a vláda tehdejšího prezidenta Georgie Bushe jej neprodloužila.

Zbrojařské kruhy, které po střelbě v Connecticutu až dosud mlčely, začaly na začátku tohoto týdne jednat. Investiční společnost Cerberus Capital Management oznámila, že prodá svůj podíl ve společnosti Freedom Group. Pušku této značky použil Adam Lanza ke svému útoku.

Řetězec Dick's Sporting Goods, který má v USA přes 500 poboček, stáhl z prodeje moderní ručnice. Nechal také odstranit pušky z výkladů svých prodejen v okolí Newtownu. Zákazníkům se ale zbraně evidentně hnusit nezačaly. Poloautomatická puška AR-15, kterou použil Lanza, se v celých Spojených státech vyprodala. Podle šéfa svazuj profesionálních prodejců zbraní Andrewa Molchana ji lidé vykoupili v obavách, že bude zakázána.