Do jednání o brexitu zapojíme i regionální vlády, slíbil Cameron

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk/AP

Do příprav vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie (brexitu) se plně zapojí i regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska, oznámil odcházející britský premiér David Cameron v parlamentu. Jeden ze skotských poslanců však premiérova slova vzápětí zpochybnil. Šéf britské vlády poprvé promluvil na veřejnosti po pátečním projevu, ve kterém reagoval na referendum, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, a v němž ohlásil svou rezignaci.

Cameron v parlamentu reagoval na obavy především Skotů z přerušení důležitých vztahů s evropským blokem. Zástupce Skotské národní strany ale po premiérových slovech prohlásil, že jeho strana nemá v úmyslu přihlížet tomu, že Skotsko opouští Evropu proti své vůli.

Na rozdíl od celkového výsledku britského referenda se ve Skotsku voliči rozhodli výraznou většinou podpořit opačnou možnost - tedy pokračování členství v Evropské unii.

Cameron dal také najevo, že hodlá dál odolávat tlaku z Bruselu na urychlené zahájení jednání o brexitu, když zopakoval, že toto rozhodnutí je výhradně na Londýnu. Upozornil, že nyní nevyužije článku 50 lisabonské smlouvy ke spuštění procesu odchodu z EU, protože to náleží jeho nástupci.

Podle Camerona bude Británie po odchodu z EU usilovat o zachování všech bezpečnostních dohod s blokem nezávisle na budoucích vzájemných vztazích. Zdůraznil také, že Londýn bude chtít udržet co nejpevnější ekonomické vztahy se svými evropskými sousedy.

Cameron označil za hlavní nutnost v nejbližší době opět sjednotit Británii. Odsoudil útoky na přistěhovalce z EU a ujistil Brity žijící v zemích unie, že bezprostředně jim nehrozí žádné změny.