Erdogan: Syrští vojáci u hranice budou považováni za riziko a cíl

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan pohrozil Damašku odvetou za nedávné sestřelení vojenského letadla, pokud se syrští vojáci přiblíží ke společné hranici. Severoatlantická aliance po zcela mimořádné konzultaci útok na letoun odsoudila jako naprosto nepřijatelný čin.

„Každý vojenský element, který se přiblíží k Turecku na hranici se Sýrií představuje bezpečnostní riziko. Toto nebezpečí bude posuzováno jako vojenská hrozba a bude s ním zacházeno jako s vojenským cílem,“ varoval turecký premiér režim prezidenta Bašára Asada.

Vztahy mezi Ankarou a Damaškem byly napjaté už předtím. Sestřelení letadla, které podle turecké strany omylem vlétlo do syrského vzdušného prostoru, je proto obzvlášť poškodilo.

Turecko v reakci na událost požádalo o setkání velvyslanců při NATO, což v případě pocitu ohrožení každému členovi umožňuje článek číslo čtyři Washingtonské smlouvy. Podobná schůzka se uskutečnila teprve podruhé v historii, v roce 2003 ji iniciovalo rovněž Turecko, tenkrát kvůli situaci v Iráku.

„Bezpečnost aliance je nedělitelná, stojíme za Tureckem v duchu silné solidarity,“ uvedl po jednání generální tajemník paktu Anders Fogh Rasmussen. Vyjádření NATO obsahovalo upozornění, aby Sýrie už nic takového neopakovala, nepadla v něm však ani zmínka o tom, že by incident mohl mít za následek nějakou akci. Ankara zdůraznila, že nic podobného v tomto stádiu po spojencích ani nežádá.