Ethereum od června posílilo o 106 procent. Čínská Chery bude vyrábět auta v Rusku

Kryptoměna ethereum od 19. června posílila o 106 procent. Výrazně tak v daném období předčila bitcoin.

Kryptoměna ethereum od 19. června posílila o 106 procent. Výrazně tak v daném období předčila bitcoin. Zdroj: e15.cz

Čínská automobilka Chery plánuje vyrábět vozidla v ruských továrnách.
Německo sníží DPH u zemního plynu. Chce tak ulevit spotřebitelům od vysokých cen energií. Na snímku spolkový kancléř Olaf Scholz.
Turecká centrální banka znovu snížila základní úrokovou sazbu, přestože inflace v zemi dosahuje skoro 80 procent.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 231. den roku, svátek má Ludvík, před 29 lety dosáhl americký akciový index Dow Jones rekordní hodnoty 3612,13 bodu.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Schůzka lídrů Srbska a Kosova průlom nepřinesla

Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Albin Kurti spolu ve čtvrtek jednali v Bruselu. Cílem vzácné schůzky bylo deeskalovat současné napětí mezi balkánskými státy, které se v posledních týdnech vyostřilo. Není jasné, zda setkání přineslo nějaký pokrok ve vzájemných vztazích. Vučić ani Kurti jeho výsledek nekomentovali. Dohodli se však, že budou v rozhovorech pokračovat. „Myslím, že oba chápou, že neexistuje jiná alternativa, jak vyřešit tento problém, než dialog,“ uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.  

Turecko znovu snížilo úrokovou sazbu

Turecká centrální banka opět šokovala trhy dalším snížením základní úrokové sazby ze 14 na 13 procent. Ankara k tomuto kroku přistoupila v době, kdy míra inflace v zemi dosahuje téměř osmdesáti procent a celosvětovým trendem je naopak utahování měnové politky. Turecká měna lira, která se už předtím obchodovala za rekordně nízkou hodnotu, v reakci na tuto zprávu prudce oslabila.  

Berlín sníží DPH u zemního plynu 

Německo dočasně sníží daň z přidané hodnoty (DPH) u zemního plynu z devatenácti na sedm procent. Tamní vláda tak chce ulevit spotřebitelům od vysokých cen energií. Spolkový kancléř Olaf Scholz ve včerejším prohlášení rovněž uvedl, že stát prověří, zda dodavatelé snížení daně ve vyúčtování zákazníkům plně zohlední. Německý federální rozpočet sleva na DPH vyjde zhruba na 14 miliard eur, asi 345 miliard korun. 

Výrobce automobilů Chery rozšiřuje svůj byznys v Rusku

Čínská státní automobilka Chery jedná s ruskými partnery o možnosti vyrábět vozy v továrnách na území Ruské federace. Ve čtvrtek o tom informovala ruská zpravodajská agentura TASS. Chery zároveň plánuje ještě v letošním roce zvýšit své prodeje v Rusku na 100 tisíc automobilů. Loni společnost prodala v zemi necelých 41 tisíc aut, letos měla původně dosáhnout na dvojnásobek. Chery je devátou největší automobilkou v Číně.   

Ethereum mohutně zdražuje, překonalo bitcoin

Kryptoměna ethereum v posledních týdnech masivně posiluje. Od 19. června, kdy se virtuální měna obchodovala za 880,93 dolaru zpevnila o neuvěřitelných 106 procent. Výrazně tak předčila bitcoin, jenž za stejné období posílil pouze o 31 procent. Analytici to přisuzují plánovanému vylepšení ethereum blockchainu. 

Stane se dnes

  • Generální tajemník OSN António Guterres navštíví ukrajinský přístav Oděsa. Rusko ve čtvrtek obvinilo Ukrajince, že chtějí dnes podniknout „rozsáhlou provokaci“ v Záporožské jaderné elektrárně, která by mohla vyvolat jadernou havárii. Kyjev naopak tvrdí, že provokace chystá Moskva.
  • Londýnskou veřejnou dopravu ochromí další stávka. Tentokrát budou protestovat zaměstnanci tamního metra kvůli pracovním místům a penzím.
  • Stávkovat budou také španělští piloti britských nízkonákladových aerolinek easyJet.