EU jedná s Tálibánem. Vládu povstalců jsme neuznali, tvrdí von der Leyenová

Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová Zdroj: Profimedia.cz

Evropská unie je v kontaktu s radikálním islamistickým hnutím Tálibán, které minulý týden převzalo kontrolu nad Afghánistánem, uvedla dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Tato jednání však nejsou politického charakteru a neznamenají, že by EU pozici povstalců uznala, zdůraznila podle agentury DPA šéfka EK. Zároveň oznámila, že navrhne navýšení humanitární pomoci pro Afghánistán a poskytnutí financí zemím, které se podílí na přesídlení afghánských uprchlíků.

Von der Leyenová dnes kvůli situaci ve středoasijské zemi spolu se šéfem Evropské rady Charlesem Michelem a španělským premiérem Pedrem Sánchezem navštívila leteckou základnu Torrejón de Ardoz poblíž Madridu, kde postavilo Španělsko pro Afghánce uprchlický tábor. V přijímacím centru se nyní nachází afghánští spolupracovníci unijních institucí evakuovaní v minulých dnech z Kábulu. Čekat tu budou na přesídlení do některé ze zemí evropské sedmadvacítky.

Von der Leyenová uvedla, že navrhne zvýšení stávající částky 57 milionů eur (1,5 miliardy Kč), které Evropská komise tento rok vyčlenila na humanitární pomoci pro Afghánistán. Rozvojová pomoc EU je však podle předsedkyně podmíněna dodržováním lidských práv, dobrým chováním vůči menšinám a respektu k ženám a dívkám.

"Můžeme poslouchat slova Tálibánu, ale budeme je posuzovat v první řadě podle jejich skutků a činů," citovala von der Leyenovou agentura Reuters. Evropská komise je podle ní připravena poskytnout finance těm unijním zemím, které pomůžou afghánské uprchlíky přesídlit. Problematiku přesídlení hodlá přednést i na setkání skupiny zemí G7 plánovaném na příští týden.

Po vrcholu migrační vlny v roce 2015, kdy do států evropské sedmadvacítky přišlo více než milion běženců převážně ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, se Bruselu podařilo snížit počet příchodů, mimo jiné díky smlouvě s Tureckem. Ankara se v ní zavázala, že výměnou za finanční podporu EU žadatelům o azyl poskytne útočiště na svém území.