EU musí zlepšit připravenost svých jednotek, žádají Francie, Německo a Polsko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Litevska armada

Evropská unie by měla zlepšit připravenost svých bojových uskupení (Battlegroups EU), aby je bylo možné nasadit jako první jednotky do krizových oblastí. Při jednání u Postupimi se na tom shodli ministři obrany Německa, Francie a Polska Usrula von der Leyenová, Jean-Yves Le Drian a Tomasz Siemoniak.

„Evropa je nyní víc než kdy jindy obklopena krizemi a válečnými konflikty,“ uvedli ministři ve společném prohlášení adresovaném vysoké představitelce EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federice Mogheriniové. Podle tří ministrů by unie měla na tuto situaci reagovat zdokonalením svých společných obranných kapacit.

Bojová uskupení EU o síle 1500 vojáků existují od roku 2007. Vzhledem k rozdílným bezpečnostním zájmům jednotlivých členských států unie však dosud nikdy nebyla nasazena. Ministři Německa, Francie a Polska nyní žádají Mogheriniovou, aby se zasadila o to, že tyto jednotky bude v budoucnu možné vyslat do krizových oblastí jako sílu rychlé reakce.

Von der Leyenová po jednání se svými kolegy uvedla, že požadavek tří zemí nemíří proti politice Severoatlantické aliance a nemá za cíl ji oslabit. „Mnohem spíše jde o to, vytvořit silný a funkční evropský pilíř v rámci NATO,“ řekla německá ministryně.