Evropská komise změní přístup k Visegrádu. Kvóty pro rozdělování migrantů jsou zřejmě ze hry

Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová Zdroj: ČTK

Společné fotografování předsedů vlád V4: zleva Peter Pellegrini (Slovensko), Mateusz Morawiecki (Polsko), Andrej Babiš (ČR) a Viktor Orbán (Maďarsko) na setkání premiérů zemí takzvané visegrádské čtyřky
Zleva maďarský premiér Viktor Orbán, rakouský kancléř Sebastian Kurz, předseda vlády ČR Andrej Babiš, polský premiér Mateusz Morawiecki a předseda slovenské vlády Peter Pellegrini při společném fotografování na setkání premiérů zemí takzvané visegrádské čtyřky v Praze
3
Fotogalerie

Evropská komise vedená Ursulou von der Leyenovou podle německého deníku Die Welt změní svou politiku vůči zemím visegrádské skupiny - Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku. Bude tvrdá v otázkách právního státu, ale zároveň s V4 povede strukturovaný dialog, jehož cílem je vzájemný respekt a uvolnění napětí uvnitř EU. V plánu jsou mimo jiné častější návštěvy evropských politiků v zemích Visegrádu nebo vyrovnanější migrační politika.

„Pod von der Leyenovou Evropská komise v březnu zřejmě nenavrhne rozdělování migrantů podle pevných kvót,“ píše německý list o jednom z témat, které minulou Evropskou komisi a země Visegrádu hluboce rozdělovalo.

Místo toho bude chtít Brusel podle deníku výrazně rozšířit ochranu vnějších hranic EU a přijmout urychlená opatření pro důslednější vracení neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu.

Takovýto krok ze strany EK, který by zejména v otázce kvót odpovídal dlouhodobým postojům V4, by pak podle Die Welt mohl vést k větší připravenosti ke kompromisu ze strany čtveřice zemí v otázkách jako je budoucí rozpočet EU nebo její klimatická politika.

„I když chce Brusel Východoevropanům vyjít vstříc, nechce šéfka EK dělat žádné kompromisy v otázce porušování principů právního státu, pokud jde o svobodu mínění nebo justici,“ konstatuje list. Řízení vůči Maďarsku a Polsku tak budou pokračovat.

Nezmizí zřejmě ani tlak na Česko, aby kompletně vyjasnilo, jak používal prostředky z evropských fondů současný premiér Andrej Babiš, což požaduje například předsedkyně výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová.